LIER: Fredag ble det kjent at transittmottaket på Refstad i Oslo skal legges ned og flyttes til Lierskogen. Ventemottaket på Lierskogen har vært stengt etter brannen for tre år siden, men skal nå gjenoppstå som et transittmottak.

Drammens Tidende var i kontakt med Utlendingsdirektoratet (UDI) mandag formiddag, og svaret derfra er at det er for tidlig å si hvor mange plasser det nye transittmottaket i Lier får.

Valgkamp

Det har vært mye bråk og kriminalitet ved Refstad asylmottak, noe som har ført til at flere har ønsket mottaket bort fra Groruddalen i Oslo. Dette er også årsaken til at mottaket nå blir flyttet til Lierskogen.

- At vi har kommet til denne beslutningen har å gjøre med den situasjonen som har vært på Refstad de siste månedene, bekrefter statssekretær Pål Lønseth (Ap) til Drammens Tidende.

For naboene var dette en overraskende og skuffende beskjed.

- Det kom overraskende fordi mottaket har vært stengt og det har ligget stille i så mange år, sier Espen Sagvolden, talsperson for naboene i Ulvenveien på Lierskogen.

Han sier hans første reaksjon er at naboene på Lierskogen er blitt ofret for å fiske stemmer i hovedstaden.

- Vi er ofret i Aps valgkamp. De tenker vel at de kan få flere stemmer i Oslo ved å legge ned der, mener Sagvolden.

- Dreier dette seg om fremmedfrykt?

 - Nei. For oss handler dette om at det bare er å flytte et problem fra Oslo til Lierskogen, sier Sagvolden.

Bråk og problemer

Han frykter at transittmottaket vil trekke til seg problemer med narkotikasalg og vinningskriminalitet. 

Refstad transittmottak har blant annet hatt store problemer med at uvedkommende har oppholdet seg der. Ansatte er blitt truet, og i en aksjon i juni ble det funnet betydelige mengder narkotika på mottaket. 35 personer som oppholdt seg ulovlig på mottaket ble pågrepet eller bortvist av politiet.

Espen Sagvolden  sier naboene ikke gir seg uten kamp.

- Vi kommer til å jobbe mot dette. Og ved et eventuelt regjeringsskifte er det jo nye personer  vi skal snakke  med, sier Sagvolden.

Transittmottaket på Lierskogen kan stå klart om tre år.

Vil kjempe mot

Frp vil forsøkte å stanse etableringen av et transittmottak på Lierskogen.

- Vi mener det er uklokt å legge et nytt asylmottak på Lierskogen. Det vil bare føre til at kriminaliteten, som statssekretær Pål Lønseth tror vil reduseres ved at mottaket legges til Lier, vil flytte seg fra Oslo til Lier og drammensområdet, sier stortingskandidat Morten Wold.

- Beboerne på Lierskogen har allerede hatt mange negative hendelser knyttet til asylmottaket som var der, inntil det ble stengt etter at det ble påtent og brant ned i 2010. Beboerne fortjener at det planlegges andre ting enn nytt asylmottak på Lierskogen, sier Wold, og fortsetter:

- Jeg ser at Jan Bøhler (Ap) er glad for at mottaket flyttes fra Refstad og ut av Oslo. Frp advarte sterkt mot etableringen av mottaket på Refstad. Nå ser vi at vi fikk helt rett. Et slikt mottak bør ikke legges i umiddelbar nærhet av boligområder, slik tilfellet er på Lierskogen.

Frp kommer til å forfølge denne saken i et forsøk på å stanse etableringen av asylmottak på Lierskogen.

LES OGSÅ: Flytter problemet ut av Oslo

LES OGSÅ: – Et overtramp fra staten