Gå til sidens hovedinnhold

Frykter unødig bruk av tvang

Artikkelen er over 7 år gammel

Elendige lokaler kan føre til mer tvangsbruk på Lier sykehus, frykter Kontrollkommisjonen.

LIER: Hvis man må legge pasienter i belter fordi det ikke er plass til å gjøre noe annet, blir det helt galt, sier Sigrid Broch.Hun er nestleder i Kontrollkommisjonen i Nedre Buskerud. Kommisjonen skal sikre den enkelte pasients rettssikkerhet i møte med det psykiatriske helsevesenet.

LES OGSÅ: Vil tømme Lier sykeus

Nå er Broch og kommisjonsleder Åse Schei alvorlig bekymret. De frykter at nedslitte og lite tilpassede lokaler på Lier sykehus har direkte negativ innvirkning på pasientene:

– Kunne man unngått tvangsbruk hvis lokalene var mer tilpasset? Vi vet at tvang kan unngås med tilrettelagte lokaler og flere ansatte, sier Schei. Kontrollkommisjonen har nettopp sendt en bekymringsmelding til Fylkesmannen. Det er særlig forholdene på Enhet for psykose og sikkerhet og Akuttenhet 1 som er dårlige.

LES OGSÅ: Lier sykehus på utstilling

– Pasienter sier til oss at de blir sykere av å være her. Lokalene er ikke tilrettelagt for et godt behandlingsmiljø, fastslår Broch.

Kontrollkommisjonen peker på en lang rekke forhold som kan være til hinder for at pasientene får forsvarlig helsehjelp:

● For liten plass slik at pasienter som trenger ro ikke kan bli skjermet fra pasienter som bråker.
● Lite rom for privatliv og individuell tilrettelegging.
● Vinduer man ikke kan se ut av eller åpne.
● Deprimerende omgivelser.
● Manglende aktivitetstilbud.

LES OGSÅ: Pasientene skal flyttes til Blaksad

LES OGSÅ: Lier sykehus rustes opp

Ekkelt

De to advokatene Schei og Broch ser jevnlig både barnevernsinstitusjoner og fengsler fra innsiden. Men ingenting kan måle seg med de elendige forholdene på Lier sykehus.

– Pasienter synes det er så ekkelt å være her at de bare vil hjem. Det er ikke bra når de er her for å bli friske, sier Schei

Mens forfallet fortsetter på Lier sykehus, krangler politikerne om hvor det nye sykehuset skal ligge. Få husker at det var det skrikende behovet for et bedre psykiatritilbud som åpnet døren for et nytt sykehus i Buskerud.

– Diskusjonen er nøyaktig den samme som for 30 år siden. Og det er ingenting som tyder på en revolusjonerende løsning med det første, sukker Broch.

LES OGSÅ: Skjerper sikkerheten på Lier sykehus

Krever strakstiltak

Historien gjentar seg også for Kontrollkommisjonen. I 2006 varslet den Helse Sør-Øst om nøyaktig de samme forholdene som Fylkesmannen nå har fått beskjed om. Også da fastslo kommisjonen at sykehuset var utilfredsstillende for pasientbehandling.

«Denne vurderingen er fullt ut gjeldende i dag», skriver Kontrollkommisjonen. Broch og Schei krever en umiddelbar oppgradering av sykehuset.

– Dette er ikke et sted å oppholde seg over tid. Likevel blir pasienter her i årevis, sier Schei.

LES OGSÅ: Vil rive deler av Lier sykehus

Kommentarer til denne saken