Her blomstrer våren

Christel Schouten er fan. – Sammen med noen vårlige greiner eller dekorative blader skaper tulipanene herlige forventninger og andre, bedre og varmere, tider, sier hun. FOTO: REIDAR HALDEN

Christel Schouten er fan. – Sammen med noen vårlige greiner eller dekorative blader skaper tulipanene herlige forventninger og andre, bedre og varmere, tider, sier hun. FOTO: REIDAR HALDEN

Av og
Artikkelen er over 10 år gammel

Vinteren og kulda klorer seg fast, men Christel Schouten har medisin mot mismotet.

DEL

LIER: Lukk øynene, folkens, og steng bildet av det nå så velkjente blåfrosne vinterlandskapet ute.

Lukk øynene og trekk inn duften av grønne blader, duften av jord, duften av en ny sommer.

Lukk øynene og lytt. Hør den knitrende lyden av tulipaner. Hør lyden av bedre tider.

Gult i gartneriet 

Det er høysesong i tulipanland akkurat nå, også under drivhustakene hos Christel Schouten et kort steinkast fra motorveien i Lier.

Julens mange røde er en saga blott. Nå er det påskeblomstene som så smått begynner å strutte gult i gartneriet.

Og hele tiden; buketter i tidsriktig trendy miks, fra kremfarget til oransje og lilla. Lenge har de lyse fargene vært etterspurt. Nå vil de blomsterglade ha mer av regnbuen hjem i sine stuer.

Tulipaner i tall

Hver dag reiser 80.000 tulipaner fra Schouten ut i verden, buntet og fraktet i to plussgrader på lastebil til grossister landet rundt. Alt i alt produserer bedriften over 100 forskjellige sorter.

Fra sesongstart på høsten til det dabber av i slutten av april produserer Schouten rundt 14 millioner tulipaner, alt basert på løk importert fra Nederland. Og mer skal det bli.

Neste år planlegger tre blad Schouten, Christel, broren Sebastian og faren Matthé, store utvidelser; 2500 nye kvadratmeter drivhus, som skal gi nærmere 50 prosent økt produksjon.

Det norske folk synes fortsatt at tulipaner er topp. For to år siden ble det solgt 80 millioner tulipaner her i landet. Finanskrisen tæret litt på tallet i fjor, men nå registrerer Schouten igjen økt interesse for tulipaner.

Favnen full

Christel Schouten jobber med tulipaner på alle kanter og er begeistret for den vårlige blomsten.

Ikke sjelden rusler hun hjem etter endt arbeidsdag en stor bunt under armen. Hun velger seg gjerne rød Jeanette eller babyrosa Upstar, men innrømmer at det er mulig å bli litt lei tulipaner også.

– Da er det roser eller hortensia som frister meg, sier Christel.

Om sommeren er hun dessuten en svoren beundrer av liljer, som spiller hovedrollen i drivhusene hos Schouten på den tiden av året.

Men akkurat nå, mens kulda ennå biter og det vinterhvite rår, er det tulipanene som synger vårens pris. Og de synger best sammen.

– Tulipaner trives best i flokk og er vakrest i store, bugnende buketter, synes Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Sammen med noen vårlige greiner eller dekorative blader kan tulipanene nesten blåse vinteren vekk.

Tøffe tak

Ingen annen blomst har hatt så stor innflytelse på politikk, økonomi og kultur som tulipanen.

Den kom fra Tyrkia til Europa på 1500-tallet og ble raskt en yndling blant kjøpmenn og hoffdamer. Tulipanen var et kraftfullt symbol på rikdom og makt. Så populær ble den klokkeformede blomsten at den forårsaket hysteri og til slutt børskrakk i Nederland.
Det sies å ha vært verdens første finansboble; i 1637 kostet én eneste tulipanløk mer enn et hus. Så sprakk boblen.

Tusener av sindige nederlendere handlet ikke lenger med aksjer eller eiendom. De investerte i tulipanløk og drømte om rask fortjeneste. Da krakket kom sto mange på bar bakke.

Ferskvare

Den som steller pent med sine tulipaner kan ha glede av dem lenge.
Christel Schouten vet hvordan:


1. Sjekk kvaliteten når du kjøper tulipaner. Stilkene skal ha jevn størrelse og friske snitt.

2. Sett dem i kaldt vann med plasten på en knapp time (for at bladene skal trekke til seg
vann og rett seg opp).

3. Ta av plasten, snitt rett over og sett dem i litt vann. Fire centimeter er nok (så vokser de ikke så mye). Snitt og fyll på lit vann hver dag.

4. Sett tulipanene kjølig om natten, gjerne i kjøleskapet!

Artikkeltags