LIER: Det er ikke bare rådmannen og kommuneadvokaten i Lier som opplever å ha blitt presset av Ap-toppen. Drammens Tidende har vært i kontakt med flere offentlig ansatte, inkludert en tidligere toppleder, som forteller at de har blitt oppringt av Kolberg med spørsmålet: «Vet du ikke hvem jeg er?».

LES OGSÅ: Derfor ble Kolbergs stedatter anmeldt

To av dem står åpent fram fordi de vil at folk skal vite hvordan han opererer.

– Jeg har makt

Undervisningsinspektør Jorunn Schwencke fikk en telefon fra Kolberg for noen år tilbake, men husker samtalen som om den var i går. Han ville påvirke skoletilbudet barnebarnet fikk.

– Han fortalte meg hva han mente jeg skulle gjøre, men jeg sto på mitt, erindrer Schwencke.

Deretter skal hun ha fått spørsmålet i en irritert tone:

«Vet du hvem du snakker med?»

LES OGSÅ: Presset kommunetopper i politisak

«Ja, det vet jeg meget godt.»

«Da vet du at jeg har makt og at jeg kan bruke den. Om du vet ditt eget beste, gir du det datteren min ønsker», minnes Schwencke, som fortalte rektor på skolen om samtalen.

– Vet du ikke hvem jeg er?

Elisabeth Torgersen var saksbehandler i Nav da hun opplevde en lignende episode. Kolberg ringte og ville ha opplysninger angående et familiemedlem.

Det fikk han ikke.

– «Vet du ikke hvem jeg er?», spurte han meg, forteller Torgersen, som ble forfjamset.

– Jeg visste faktisk ikke det. Men prøvde å forklare at vi skal behandle alle likt. Da ble han veldig provosert, forteller hun.

For Torgersen gikk alvoret opp for henne først da hun fikk kollegaens reaksjon.

– Da jeg skjønte hvem jeg hadde snakket med, ble jeg ganske skjelven og gikk umiddelbart til sjefen min, sier hun.

Innblanding

Både Torgersen og Schwenke reagerte sterkt på samtalene.

LES OGSÅ: Politiet er pålagt ny etterforskning

– Jeg ble ganske provosert. Han bruker altså sin posisjon til å prøve å påvirke mitt arbeid, sier Torgersen.

Schwenke satt igjen med den samme følelsen:

– Jeg synes det var en utidig innblanding. Han brukte jo sin posisjon og prøvde å få meg til å endre syn i saken, sier hun.

På spørsmål om de er sikre på at de husker disse samtalene riktig, svarer begge «ja».

– Jeg husker faktisk ikke hva saken gjaldt, men jeg husker samtalen meget godt, forteller Schwenke. Kommunalsjef Bjørn Harry Støle bekrefter at medarbeidere i Lier kommune har blitt møtt med det samme spørsmålet når Kolberg har ringt på vegne av familiemedlemmer. Han har selv opplevd press, både per telefon og i møter.

– Bruker innflytelsen

– Hver enkelt episode er ikke så alvorlig, men når man ser dem i sammenheng og over tid blir de det. Vi er vant til å møte personer med sterke meninger, men det er en annen opplevelse når henvendelsen kommer fra en myndighetsperson, sier Støle.

LES OGSÅ: – En umenneskelig situasjon

Han kaller innblandingen utidig fordi det oppleves som Kolberg bruker sin innflytelse til å påvirke. – Det er mulig Kolberg har edle motiver, men alle andre opplever det som problematisk, sier Støle.

Kolberg avviser å ha brukt uttrykket «Vet du ikke hvem jeg er?», og reagerer sterkt på at noen kan referere til det.

– Det er en form for stigmatisering det ikke er grunnlag for, sier han.

LES OGSÅ:  – Dette er en privatsak

– Jeg kan overhodet ikke huske å ha sagt det. Jeg har sikkert hatt et engasjement i sakene angående barnebarnet mitt, og det har sikkert vært uenigheter, men jeg kan ikke huske disse samtalene, sier Kolberg.

– Jeg har ikke har hatt noen hensikt i å påberope meg en autoritet jeg ikke har, sier han og understreker: Jeg har aldri misbrukt min stilling til å oppnå noen former for personlig vinning verken for meg selv eller noen i min familie.

LES FLERE  NYHETER FRA DT.NO HER