Kona (53) tiltalt for overlagt drap

I denne utbrente BMW-en ble Frontline-direktør Per Gunnar Asheim funnet død 27. mars i fjor. Hans kone er tiltalt for overlagt drap.

I denne utbrente BMW-en ble Frontline-direktør Per Gunnar Asheim funnet død 27. mars i fjor. Hans kone er tiltalt for overlagt drap. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kona til Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57) er tiltalt for overlagt drap på sin ektemann. Hun er også tiltalt for mishandling mot flere av sine barn.

DEL

LIER: Tiltalen er tatt ut etter ordre fra riksadvokaten.

Per Gunnar Asheim ble 27. mars i fjor funnet død i konas utbrente bil på en parkeringsplass på Tranby i Lier. Kona ble samme kveld pågrepet og siktet for drap.

Saken ble ferdig etterforsket i august i år, og har vært hos påtalemyndighetene siden.

– Lurt til å innta medikamenter

Riksadvokaten mener kona planla å drepe ektemannen ved å lure Asheim til å ta beroligende og søvnfremkallende medikamenter.

«I forkant kjøpte hun kanne og brennbar væske. Mens han satt i passasjersetet i en BMW, anstiftet hun brann i bilen ved hjelp av diesel slik at Asheim tilnærmet brant opp, eller så drepte hun ham forut for brannstiftelsen,» heter det i tiltalen.

Om Asheim døde før eller under brannen lar seg ikke fastslå på grunn av store brannskader, ifølge riksadvokaten.

LES OGSÅ: Tranby-drapet ferdig etterforsket

Tiltalt for mishandling

Asheims kone er også tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 219, som omhandler vold i nære relasjoner.

I tiltalen heter det at 53-åringen ved gjentatte anledninger skal ha utsatt fem av sine seks barn for vold og trusler.

Hun skal blant annet ha tatt kvelertak på datteren og slått sønnen med belte. I tillegg skal 53-åringen ha utsatt Asheim for fysisk og psykisk mishandling, som slag, kloring og sparking, siden 80-tallet. Barna skal ha vært til stede ved flere av anledningene.

LES OGSÅ: Drapssiktet kone (53) har fått ny forsvarer

«Si at du ikke husker»

I tiltalen fra riksadvokaten kommer det også frem at tiltalte ved flere anledninger skal ha instruert barna, medinsatte og besøkende til å ikke avgi forklaring til politiet.

Under et besøk skal 53-åringen, på polsk, ha bedt den kvinnelige besøkende om å ringe kusinen og si: «Ikke forklar deg, og si at du ikke husker.»

Kusinen nektet å svare på de fleste av spørsmålene som påtalemyndigheten hadde i avhøret i Polen. Borgarting lagmannsrett mener at det er stor sannsynlighet for at dette skyldes påvirkning fra den drapstiltalte kvinnen.

Kusinen er siktet for falsk forklaring og for å ha tuklet med bevis.

Rettssaken mot den tiltalte 53-åringen starter i Drammen tingrett 13. januar neste år.

LES OGSÅ: Sendte SMS til medsiktet kusine fra fengselet

Nekter skyld

Kvinnens forsvarer, advokat Hilde Marie Ims, sier til NTB at tiltalen har vært ventet, men at den 53 år gamle kvinnen tar det tungt. Hun er også preget av at hun lenge satt isolert under varetekten. Likevel er den tiltalte kvinnen klar på at hun ikke har noe med drapet å gjøre.

– Hun erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen og er klar på at hun ikke har drept ektemannen. Ting er ikke åpenbart i denne saken, sier Ims og viser blant annet til politiets lange etterforskning før en tiltale ble klar.

Ims sier det er andre scenarioer som framstår som like sannsynlige som at det er Asheims kone som skal ha tatt ektemannen av dage. Rettssaken mot 53-åringen er forhåndsberammet til å starte 13. januar neste år.

I fosterhjem

Anne Kroken er bistandsadvokat for fem av de seks barna. Håpet hennes er at saken får en sober og nøktern omtale når den går for retten, slik at den ikke blir enda mer belastende for barna enn den allerede er.

– Dette har tatt lang tid. Det er ingen tvil om at dette har vært en kjempebelastning for alle de berørte. Nå er det en avklaring, men også starten på en ny fase. Vi får håpe at saken ikke blir omtalt mer enn nødvendig, sier hun.

Kroken vil være til stede under hele hovedforhandlingen, men kunne onsdag ikke svare på om noen av de eldste barna vil være i rettssalen eller om noen av hennes klienter vil bli bedt om å forklare seg i retten.

Tre av barna er mindreårige og er plassert i fosterhjem. I tillegg representerer Kroken en voksen datter og en datter fra et tidligere forhold. En tredje datter har en annen bistandsadvokat i Oslo.

Artikkeltags