Gå til sidens hovedinnhold

Pasienter ut av fylket

Artikkelen er over 8 år gammel

Lier sykehus skal selges. Pasientene blir sannsynligvis overført til Asker og Bærum.

LIER: Lier kommune har allerede kjøpt deler av sykehusområdet for å bygge sykehjem. Resten skal omreguleres til boligformål og selges.

Hva som vil skje med pasientene, er foreløpig ikke helt avklart. Men mye tyder på at all sykehuspsykiatrien vil forsvinne ut av Buskerud.

– Vi håper å styrke Drammen distriktspsykiatriske senter slik at en del kan få behandling der. Sikkerhetsavdelingen skal ifølge Strategi 2025 ligge på Blakstad, sier Nils Fr. Wisløff, administrerende direktør i Vestre Viken.

Utvidelsesmuligheter

Strategi 2025 er utviklingsplanene for sykehustilbudet i hele Vestre Viken de neste årene. Strategien ble vedtatt i fjor, men da var forutsetningen at Drammen sykehus skulle oppgraderes og utvides der det ligger i dag.

Etter at regjeringen bestemte seg for å utrede andre alternativer også, er det høyst usikkert hvor et nytt sykehus skal ligge. Ifølge Strategi 2025 skulle akutt- og alderspsykiatrien, som omfatter rundt 80 prosent av pasientene, sam-lokaliseres med somatikken i Drammen.

– I Drammen er det ikke plass nå, men på Bærum sykehus er det ledig plass og utvidelsesmuligheter, sier Wisløff.

– Betyr det at Buskerud kan bli helt uten spesialisthelsetjeneste innen psykiatri?

– Ja. Vestre Viken skal sørge for et tilbud til befolkningen uavhengig av fylkesgrenser. Men hva som vil skje når det blir bygget nytt sykehus, vet vi jo ikke ennå, svarer Wisløff.

LES OGSÅ: Brøt seg inn på Lier sykehus

Godt tilbud viktigst

Mental Helse Buskerud har tidligere vært svært skeptisk til Blakstad sykehus i Asker. Nå har leder Wenche Steenstrup resignert:

– Det viktigste er at pasientene får den behandlingen de trenger. Selv om man må reise til Asker eller Bærum, får befolkningen i Buskerud et tilbud, sier hun.

Steenstrup mener det hadde vært best å ha et psykiatrisk sykehus i fylket, men mener avstanden til Asker eller Bærum tross alt ikke er så stor.

– Det vi reagerer mest på, er at pasientene skal flytte fra gamle lokaler på Lier til «nye» gamle lokaler på Blakstad. Det er viktig for psykiatriske pasienter å være i fine omgivelser, sier hun.

LES OGSÅ: Vil rive deler av Lier sykehus

Håper på nytt sykehus

Det endelige svaret på hva som vil skje med psykiatrien, får vi først til våren. Da skal styret i Vestre Viken behandle sin nye utviklingsplan, som er under arbeid.

Selv om det nye sykehuset lar vente på seg, har ikke Steenstrup gitt opp håpet. Et nytt sykehus for både somatikk og psykiatri i drammensområdet, er førstevalget til Mental Helse Buskerud.

– Da får vi heller godta en mellomløsning, men den bør helst ikke vare så lenge. Vi har tro på at det skal bli bra til slutt, sier Steenstrup.

LES OGSÅ: Spøkelsesjakt på Lier sykehus

-Bør satse på Blakstad

Ordfører Lene Conradi (H) i Asker er glad Vestre Viken signaliserer at de vil satse på Blakstad sykehus. Hun mener Blakstad bør være områdesykehus for psykiatri i Vestre Viken.

– Blakstad har et stort kompetansemiljø det vil være synd å ikke bygge videre på. Det er viktig at dette avklares nå slik at psykiatrien ikke blir skadelidende, sier Conradi.

Hun er svært opptatt av at Blakstad skal fortsette å være sykehus. Conradi har tidligere gitt Vestre Viken klar beskjed om at det er uaktuelt å omregulere den attraktive tomta til boligformål.

– Blakstad har gunstig beliggenhet og gode utvidelsesmuligheter. Asker kommune kommer til å legge til rette for en utvidelse hvis Vestre Viken ønsker det, sier Conradi.

I 2009 ble det gjort en mulighetsstudie for samling av psykiatrien på Blakstad. Den konkluderer med at Vestre Viken kan spare flere hundre millioner kroner på en slik løsning.

LES OGSÅ: Stein Erik Hagen & Co kjøper Gullaug
 

Kommentarer til denne saken