LIER: - Gutten vår pleier ikke å gråte, så dette har nok vært supertraumatisk for ham, sier guttens far, Lars Vik.

Da han var på vei for å hente seks år gamle Jakob på SFO på Hegg skole i Lier i 1530-tiden fredag, fikk han en telefon fra driftssentralen i Nettbuss Drammen. Her ble han fortalt at sønnen ved en feiltagelse hadde blitt med skolebussen videre inn mot Oslo.

- Han skulle jo ikke ta noen buss i det hele tatt. Og hvis han skulle ha tatt bussen, var det feil buss. Vi bor jo ikke der bussen kjører, forteller faren.

Strekningen Hegg skole-Sandvika er nærmere 60 kilometer tur-retur.

LES OGSÅ: Færre skoler, mindre skyss

- Ble sint, nervøs og redd

- Jeg ble helt paff, redd, sint og nervøs. Nei, jeg finner ikke ord for dette. Jeg skjønner ikke at det går an, sier Lars Vik til Drammens Tidende.

- Jeg skjønner ikke at det går an

Ifølge Hanne Paulsen, ansvarlig for SFO ved Hegg skole i Lier, skal det ha skjedd en misforståelse i overgangen mellom skolen og SFO.

- Her har vi helt klart gjort en feil, og det beklager vi. Gutten har bare gjort det han fikk beskjed om, og ble sendt på en buss han ikke skulle ha vært på. Det er de voksnes ansvar, sier Paulsen.

LES OGSÅ: Bedre kvalitet på SFO

Vil se på rutiner

Skolen vil nå se på sitt system for levering av barn etter SFO.

- I etterkant må vi se på våre rutiner, så det ikke skjer igjen. Vi har krysslister som oppdateres daglig, men denne gang har det skjedd en forbytting av to elever, sier Hanne Paulsen.

- Sjåføren trodde at bussen var tom

Ifølge avdelingsleder i Nettbuss Drammen, Terje Njåstad, skal sjåføren på skolebussen ikke ha oppdaget at gutten var passasjer.

- Etter endestasjonen like før Damtjern i Lier, trodde sjåføren at bussen var tom. Da han passerte Sandvika på E18 oppdaget han at gutten satt bak i bussen. Han var jo ikke lett å få øye på, forteller Njåstad.

LES OGSÅ: Vil ha gratis SFO

Trodde bussen var tom

Sjåføren skal da ha stanset bussen og spurt gutten hvor han skulle. Sjåføren ringte deretter driftssentralen i Nettbuss, som igjen kontaktet Hegg skole. Her fikk sjåføren opplyst mobilnummeret til guttens far, som ble oppringt umiddelbart.

- Han var redd for at han aldri ville komme hjem igjen

I 16-tiden ble far og sønn gjenforent på bussholdeplassen ved Lier E-verk.

- Jakob har fortalt at han ikke visste hvor han skulle, og at han var redd for at han aldri ville komme hjem igjen. Det er klart vi er overlykkelige over å se Jakob igjen, sier Lars Vik.

LES OGSÅ: 8-åring stakk fra SFO