Gå til sidens hovedinnhold

– Vi har ingen å pynte oss for!

Artikkelen er over 7 år gammel

Elektrogutta har ingen jenter å pynte seg for. Derfor gidder de heller ikke å gå i merkejakker til flere tusen kroner.

LIER:  Gutta på elektrolinjen ved Lier videregående kunne ikke brydd seg mindre om hva de tar på seg om morgenen. Merkene har ikke noe å si. Men 17-åringene er enige i at situasjonen kunne vært annerledes hvis de hadde hatt noen jenter å pynte seg for.

– Det er jo bare gutter her, så vi har jo ingen å pynte oss for. Derfor gidder vi ikke bruke så mye energi på hva vi tar på oss, sier Matias Midtgård.

Svindyre jakker

I går skrev Drammens Tidende om foreldre som punger ut 8.000 kroner for jakker til barna. Samtidig mener ni av ti foreldre at unge er utsatt for kjøpepress.

På elektrolinjen er det derimot ikke noe motepress, skal vi tro guttene.

– Hos oss er det ingen som bryr seg om hva man går i. Her kan man komme i joggebukse uten å bli glodd på, forteller Jørgen Halvorsen.

Guttene kunne heller ikke tenke seg å bruke 8.000 kroner på en jakke.

– Nei, det er sløsing med penger, sier Matias Midtgård.
Kompisen Amund Skarstad er litt uenig, og har vurdert å skaffe seg en av de populære jakkene.

– Jeg synes de er fine, så jeg har vurdert å kjøpe en Canada Goos-jakke, sier Amund.

Guttene befinner seg i et maskulint miljø med kun én jente i klassen. Heller ikke jenta i klassen føler at det er noe motepress på skolen.

– Jeg er en selvstendig jente, og bestemmer selv hva jeg tar på meg. Så jeg føler ikke det er noe spesielt motepress. Det er ikke sånn at jeg tenker nøye igjennom hva jeg skal ta på meg på morgenen, forteller Nina Charlotte Schaal Thorsen (17).

LES OGSÅ: Foreldre punger ut for jakker til 8000 kroner

Kjønnsforskjeller

Kjønnsforsker Harriet Bjerrum Nielsen ved Universitetet i Oslo mener det er jentene som setter normene for hva som er populært.

– For ungdom er det viktig å være kul og populær. Men det er som regel jentene som setter normene for hvordan man skal se ut og kle seg. Jentene konkurrerer med hverandre om å være populære, forteller Bjerrum Nielsen.

Forskeren mener det kan være sosiale forskjeller fra skole til skole, og fra miljø til miljø.

Hva som er populært avhenger helt av miljøet, mener Harriet Bjerrum Nielsen.

– Yrkesfagelevene verdsetter kanskje andre kvaliteter, og det kan være andre ting som definerer hva og hvem som er populære. Det kan for eksempel være at man er god i sport, eller andre kvaliteter som blir sett på som viktig.

LES OGSÅ: Sniktitt bak statussymboler

Ser forskjellene

Elektrogutta på Lier videregående er enige om at hva som er populært varierer fra skole til skole.

– Det kommer veldig an på hvilke venner man har. Hvis man er i et miljø hvor det er kult å ha jakker til 8.000 kroner, kan jeg skjønne at folk bruker penger på det. Men hvis du spør om merkeklær og motepress her på elektrolinjen, ja da spør du nok feil elever. For her er det ingen som er opptatt av hva man tar på seg om morgenen, forteller Jørgen Halvorsen.

LES OGSÅ: Foreldre punger ut for jakker til 8000 kroner

Kommentarer til denne saken