Vil gi velgerne mer makt

Martin Kolberg misliker innholdet i Grete Knudsens nye bok.

Martin Kolberg misliker innholdet i Grete Knudsens nye bok. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Ap-topp Martin Kolberg vil la velgerne gi ekstrastemmer også ved stortingsvalg.

DEL

OSLO: – Jeg vil åpne for at velgerne skal kunne kumulere ved stortingsvalg, sier nestleder Martin Kolberg i Aps stortingsgruppe til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Høyreforslag

Forslaget kommer egentlig fra Høyre, men Kolberg støtter likevel forslaget om å kunne gi personstemmer ved stortingsvalg.

Ap-representanten presiserer imidlertid at dette er hans personlige syn, og at det må bli en prosess i Ap som kanskje ender opp på partiets landsmøte.

– Det er ikke noe prinsipielt nytt å gi personlige tilleggsstemmer. Ved kommune- og fylkestingsvalg er det jo allerede muligheter for kumuleringer, sier Kolberg.

Felles valgdag

Ap-toppen gjør også et nytt forsøk på å innføre felles valgdag for både lokal- og riksvalg i stedet for atskilte valg annethvert år.

– Tiden jobber for et slik forslag, sier Kolberg, som likevel innrømmer at det ikke blir noen enkel sak å få snudd stemningen på det neste Ap-landsmøtet.

– Argumentene mot å samle valgene er faren for at stortingsvalgkampen skal overskygge den lokale valgkampen. Men erfaringene fra Sverige viser at det er store lokale forskjeller til tross for at svenskene har felles valgdag. En felles valgdag vil også øke deltakelsen ved lokalvalget, sier Kolberg.

Artikkeltags