- Vold er den eneste måten

– Vold var den eneste og beste løsningen. I går var det ingen journalister her. I dag er alle journalistene her, sier mannen som sier han er leder for om lag 35 kurdere på ventemottaket. De mener forholdene er elendige og at de har tatt opp dette med mottaksledelsen mange ganger.

– Vold var den eneste og beste løsningen. I går var det ingen journalister her. I dag er alle journalistene her, sier mannen som sier han er leder for om lag 35 kurdere på ventemottaket. De mener forholdene er elendige og at de har tatt opp dette med mottaksledelsen mange ganger. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Lederen for de kurdiske asylsøkerne innrømmer å ha startet bråk på ventemottak.

DEL

Lier: – Jeg var den som startet det. Jeg kastet den første steinen, sier en irakisk mann til Drammens Tidende da vi var på besøk på Lier statlige ventemottak i går ettermiddag.

Flere andre har tidligere sagt det samme, men da irakeren kommer, får vi raskt beskjed fra de andre om at han er lederen.

Han har holdt seg i bakgrunnen for pressen lenge, men tar direkte kontakt og vil snakke.
Da han snakker, tier de andre.

– Jeg er leder for om lag 35 kurdere som er her på mottaket, sier mannen, som har vært der i ett år og to måneder.

Mannen hevder at det var han som ble talsmann mot politiet utover natten. Han kan gjerne stille opp med navn, og til fotografering bakfra.

– Men ikke fotografer ansiktet. Jeg vil ikke bli en kjent mann, sier han.

Ingen anger

Vi beveger oss rundt på mottaket. Så godt som alle glassruter i administrasjonsbyggene og internettbrakka er knust. Over alt flyter det av glass.
Steiner ligger strødd på plenen og inne i byggene.

Et sted er asfalten revet opp – tydeligvis for å skaffe seg mer «ammunisjon».
Ved siden av hovedbygget er et søppelskur brent ned, og foran bygget står en mottaksbil uten en hel vindusrute.

Likevel er det er ingen anger å spore hos mannen.

– Nei. Vi har skrevet brev til UDI og har den siste måneden hatt tre møter med sjefen her. Vi har klaget på forholdene. Vi behandles som dyr. Men ingen ting har skjedd, sier mannen.

– Derfor er vold den eneste og beste måten. Det var ingen journalister her i går. Nå er alle journalistene her og spør hva som skjer og lurer på hvordan vi har det, forklarer han.

– Vi liker ikke vold. Men ser ingen andre løsninger. Og blir det ikke bedre, er dette bare en første advarsel på hva som kan skje.

– Det var også bråk på ventemottaket på Nannestad. Hadde dere kontakt?

– Ja. Vi snakker sammen hele tiden.

Fortvilte mennesker

Drammens Tidende møter en rekke fortvilte mennesker på ventemottaket. Alle sier de gjerne ville reise hjem til hjemlandet – men at det er for farlig. Derfor må de bli i Norge.

– Reiser jeg hjem, blir jeg drept, sier en.

– Jeg blir heller her enn å dra rett hjem i fengsel, sier en annen.

De forteller hver for seg blant annet om dårlig mat, lite mat, lite varmt vann i dusjene, at internettforbindelsen er dårlig, at de får 100 kroner i uken å leve for og at de får dårlig medisinsk oppfølging.


– Vi føler oss som slaver uten et sosialt liv. Det er folk som har vært her i fire-fem år, sier lederen.

En annen mann forteller at han stjal en cola da han var på bytur til Drammen.

– Vi får saft, saft og saft. Jeg hadde ikke smakt en cola på flere måneder. Til slutt tok jeg en, forteller mannen.

– Vi får ikke sove om natten. Det er mange som må ha tabletter for å få sove litt. Og det er mange som har forsøkt å ta livet sitt. Du kan se forsøkene på armene til folk, forteller lederen for kurderne.

LES OGSÅ: Mottaksledelsen ser på forholdene

Fem på rommet

– Hvorfor kan vi ikke få tillatelse til å jobbe, tjene penger og betale skatt? Nå sitter vi bare på mottaket hele dagen. Har ikke penger til å gjøre noe.

Lederen ber oss med inn på rommet sitt for å se under hvilke forhold han lever. Men politiet nekter Drammens Tidende å gå inn i lokalene.

Vi lever fem på rommet. Vi er mennesker, men behandles som dyr.

Flere andre personer tar kontakt og forteller de samme historiene, men vil ikke i avisen. De føler seg uverdig behandlet, og mener forholdene på ventemottaket er årsaken til opptøyene.

P.S. Dette intervjuet fant sted tirsdag ettermiddag. Natt til onsdag skal beboerne ha tent på tre av overnattingsbrakkene ved mottaket. Det er foreløpig uvisst om lederen for de kurdiske asylsøkerne er blant de pågrepne.

Artikkeltags