Dr. Glads gode tips og gullkorn

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Trøtt? Slapp? Deppa? Slapp av, det finnes en forklaring – og ikke minst; hjelp å få!

DEL

LIER: Ute trommer regnet mot svart asfalt, og dagen er grå som bare en novemberdag dag kan bli.

Men inne på Regnbuen Helsesenter formelig skinner det; av blide ansikter, humoristiske bilder og dører som blant annet viser vei til «Skattekammeret». Der inne finner vi dr. Stig Bruset – eller dr. Glad om du vil – distriktets gladeste lege, ifølge den populære legens pasienter.

- Bruker aktivt humor

– Vi bruker aktivt humor i våre livsstils- og treningsgrupper. En av våre sitater er: Hvis du står til halsen i dritt så må du ikke henge med hue! ler han.

Men Bruset bekrefter at det er flere som henger med hodet i november. Det er ikke tilfeldig:

– En god del av befolkningen reagerer psykisk på mindre lys. Lyset påvirker oss mer enn temperaturen, og mange av oss føler oss trøtte og slappe om høsten, sier han.

LES OGSÅ: Kulturelle vitaminpiller i mørketiden

- Vinterdepresjon

Bruset minner oss samtidig om at vi mennesker er pattedyr, og at mange av våre slektninger gjør seg klare til å ligge i hi på denne tiden av året.

Ifølge dr. Glad påvirker også lyset produksjonen av blant annet hormonet melatonin, som igjen styrer vår biologiske klokke. Når den blir forskjøvet, kommer man ut av døgnrytmen og mange får søvnproblemer eller føler seg trøtte og uopplagte.

– Noen av oss sliter så pass mye når dagene bli kortere, at vi går inn i en vinterdepresjon, sier Bruseth og forteller at det faktisk finnes en diagnose som heter Seasonal affective disorder, eller SAD.

– De kan ha godt av å prøve en dagslyslampe om morgenen. Eller rett og slett spise frokosten sin ved siden av vinduet, anbefaler han.

LES OGSÅ: Nå er robotselene på plass i Drammen

Vitamin D

Det er dessverre også andre faktorer, som gjør høsten tyngre for mange. Bruset forteller at ved utgangen av september, har de fleste brukt opp sine vitamin D-lagre fra sommeren, og blir slappe og deprimerte av den grunn.

– De kan få målt sine verdier ved hjelp av blodprøver hos fastlegen, samt få råd om kost og kosttilskudd, ved behov, som gjør at overskuddet kan komme tilbake, sier han.

Inne på «Skattekammeret», er det imidlertid ikke det minste tegn til høstdepresjon. Snarere tvert imot. Det er fredag, bordet er dekket med oransje duk og høstblader.

LES OGSÅ: Stolt over å leve godt som musiker

- Gjør det litt koselig

På ovnen putrer en høstsuppe og personalet på det tverrfaglige medisinske helsesenteret, feirer treårsdag. Bruset minner oss om at denne delen av året også har sine fordeler, og deler med oss sitt kanskje aller beste råd?

– Det er fint innevær denne årstiden, pleier jeg å si. Gi deg selv litt egenomsorg; les en bok og tenn et lys. Gjør det litt koselig rundt deg!

LES OGSÅ: Synes trivselsseler er greit

Artikkeltags