Ti års fengsel for amfetaminsmuglere

Politiet fant 28,4 kilo amfetamin i en Citröen Berlingo på bensinstasjonen ved Amtsmannssvingen i Lier.

Politiet fant 28,4 kilo amfetamin i en Citröen Berlingo på bensinstasjonen ved Amtsmannssvingen i Lier. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

En observant trailersjåfør førte til avdekkingen av storsmugling av amfetamin. Nå har fem menn fått dom på 8,5 til ti års fengsel for narkotikasmugling.

DEL

LIER/DRAMMEN: Retten har begrunnet fengselsstraffene med at sterke allmennpreventive hensyn taler for en streng straff, og har vist til at spredningsfaren og vern av folkehelsen står sentralt ved straffeutmålingen.

Forsvarerne på sin side varsler at dommen vil bli anket.

– De foreløpige signalene er at dommen vil bli anket, for min klient handler det om at han sier at han ikke har hatt befatning med dette, sier advokat Christian Almquist.

Hans klient er dømt til fengsel i ni år for å ha oppbevart en betydelig mengde amfetamin, noe han nektet for da saken ble behandlet i Drammen tingrett.

- Det er en særdeles svakt begrunnet dom hva gjelder domfellelsen av min klient. Retten har ikke domfelt på aktors argumenter og retten har
unnlatt å drøfte alle argumenter for uskyld. Dommen blir derfor anket, sier advokat Øyvind Bratlien. Hans klient knyttes til bilen med amfetaminen i Amtmannssvingen. Han er dømt til ti års fengsel for erverv og oppbevaring av en betydelig mengde narkotika.

LES OGSÅ: Må forklare 28.000 liter øl

Reagerte på pengetelling

Det hele startet rett før klokken 22.30 en januarkveld i fjor. En trailersjåfør svingte inn utenfor Shellstasjonen på Kjellstad. Han parkerte ved siden av en utenlandsregistrert Scania med trekkvogn. Inne i førerhuset satt to personer. Trailersjåføren ser rett inn. De to mennene sitter å teller penger. De har mye penger mellom hendene. Så mye at trailersjåføren føler at han må ringe politiet. De rykker ut med flere patruljer til parkeringsplassen.

De to greske statsborgerne i den utenlandske traileren ble pågrepet av politiet. Disse er dømt til fengsel i 8,5 år. Begge har fått avslag i straffen på ett år for å ha kommet med en delvis tilståelse da saken ble behandlet i Drammen tingrett.

– Dommen vil bli anket for min klient, opplyser advokat Ann Helen Aarø. Hun representerer passasjeren i den utenlandske traileren.

– Min klient mener at han ikke er skyldig i det han er dømt for, sier Aarø.

Da passasjeren forklarte seg i retten sa han at han etter hvert ikke kjennskap til at det var narkotika i traileren, men at han fikk vite at det skal ha vært hasj.

LES OGSÅ: 87-åring i retten etter bilulykke

Pengebeslag. Tatt samtidig som politiet beslagla 28,4 kilo amfetamin i Lier.

Pengebeslag. Tatt samtidig som politiet beslagla 28,4 kilo amfetamin i Lier. Foto:

Fant handlenett med amfetamin

Politiet fant 469.000 kroner pakket i tørkepapir i traileren. Dette mener politiet er betaling for 24,87 kilo amfetamin som de to grekerne fraktet med seg i eksospotta på lastebilen fra Nederland, via Tyskland og Danmark til Norge med ferje fra Hirtshals til Stavanger.

Den observante trailersjåføren hadde flere opplysninger som skulle hjelpe politiet i denne saken. Han hadde nemlig oppfattet at de to i traileren hadde overlevert noe til en person i en bil som hadde kjørt fra stedet. trailersjåføren hadde notert bilnummeret på denne bilen. Da politiet hadde kontroll på situasjonen på bensinstasjonen på Kjellstad ble politipatruljene sendt ut for å lete etter denne bilen. De trengte ikke kjøre langt. På Essostasjonen i Amtmannssvingen ble bilen, og ytterligere tre personer funnet.

LES OGSÅ: Anbefaler tvungent psykisk helsevern etter drap

Amfetamin-beslag på 28,4 kilo fordelt på to bagger.

Amfetamin-beslag på 28,4 kilo fordelt på to bagger. Foto:

Narkotikahund markerte

Narkotikahunden Kaos markerte funn i bagasjerommet på bilen. Her fant politiet to handlenett. Et rødt og et hvitt.

I det røde handlenettet lå det ti vakuumpakkede pakker med hvitt pulver i. I det hvite lå det sju. Tolv av pakkene var markert med teksten «Food saver, made in Italy». Dette viste seg å være 24,87 kilo amfetamin. DNA til de to grekerne i den utenlandske traileren ble funnet på håndtakene på handlenettene.

De fem mennene er nå dømt i Drammen tingrett for smugling av narkotika. Ifølge dommen har retten bemerket at trekkvognen åpenbart må ha vært brukt til lignende type trafikk tidligere. I tillegg til at det ble funnet rester av amfetamin i eksospotten på traileren, ble det også funnet rester av kokain.

Artikkeltags