Modum: I går fortalte Drammens Tidende om familien Navrud fra Åmot som splittes av Utlendingsnemnda. Ole Kristian Navrud er i ferd med å miste sin 28 år gamle kone og sin seks måneder gamle sønn på grunn av misforståelse rundt en kode i passet.

Tredje juni må den 28 år gamle kvinnen ut. Da må hun reise sammen med parets seks måneder gamle sønn tilbake til Filippinene.

 

Vil hjelpe

Ordfører Terje Bråthen i Modum har engasjert seg rundt familiens skjebne. Han var i kontakt med dem i går og har koblet Lise Christoffersen inn i saken.

– Jeg vil ikke gi familien falske forhåpninger, men jeg vet at er det noen internt i Arbeiderpartiet som kan hjelpe dem så er det nettopp Lise Christoffersen. Lise har lovet å sette seg inn i saken på mandag. Jeg håper virkelig at det går an å få gjort om vedtaket om utvisning, sier ordfører Terje Bråthen.

Han mener det så mye grums i denne saken, at den i hvert fall fortjener en ny vurdering før endelig vedtak fattes.

 

Informasjon

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) lover å kontakte familien Navrud mandag. Han mener saken, slik han har fått den presentert, er et eksempel på at UDI og politiet her ikke har informert kvinnen og hennes familie godt nok.

– At de i ettertid skal straffes så hardt for å ha handlet i god tro, synes jeg er ille. Det er ikke i god norsk tradisjon å behandle folk på denne måten, sier Lundteigen.

LES OGSÅ: Streng dom
 

Frp på banen

Kommunestyrepolitiker i Modum, Odd Georg Hansen (Frp) synes oppriktig synd på familien Navrud og inviterer til en felles lokalpolitisk front.

Han mener det er helt åpenbart at familien har forsøkt å følge reglene, men at de blir straffet fordi ingen fortalte dem om at koden i passet betydde.

– Det burde selvsagt stått i visumet at arbeidstillatelsen kun gjaldt arbeid som au pair. Når politiet ikke kunne fortelle hva koden betydde, når hun fikk et helt vanlig skattekort og når hun attpåtil informerte UDI at hun hadde jobb på et bakeri, så mener jeg det er mange som har grunn til å ha en dårlig smak i munnen i denne saken. Det bør tale til familiens fordel, mener Odd Georg Hansen.
 

Flere saker

Innvandringspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet på Stortinget, Per Willy Amundsen, sier at denne saken ser ut til være nok et eksempel på at UDI ikke informerer godt nok.

Amundsen sier at det dessverre er flere saker de siste årene, der folk som har arbeids- og oppholdstillatelse har blitt kastet ut av landet fordi lovverket på enkelte områder er så innviklet at folk ikke forstår.

– Jeg ser at denne saken er spesiell og det er åpenbart at de burde fått bedre informasjon om at hun bare kunne arbeide som au pair, sier Amundsen.

Han gir familien likevel ikke så veldig store forhåpninger om at vedtaket i Utlendingsnemnden blir endret.

 

Vanlig skattekort

I følge Skatt Sør vil en au pair få utestedet et skattekort med ti prosent skatetrekk. Skattekortet som kona til Ole Kristian Navrud fikk i 2008, og som gjorde at hun begynte å arbeide på et bakeri, viser en helt ordinær skatteprosent.

– Hun tjente cirka 95.000 kroner i 2007 og betalte cirka en tredjedel i skatt, altså helt normalt trekk, sier ektemannen Ole Kristian Navrud.

– Stemmer det og det er sånn at også ligningsmyndighetene ikke har forstått må denne saken gjennomgås på nytt, sier Per Willy Amundsen.