MODUM:  – Jeg er så lykkelig. Tenk at alt løste seg til slutt, stråler Laila Navrud og kaster seg rundt halsen og klemmer både familien og journalister som er innom for å formidle de enorme følelsene som nå utspiller seg hjemme i Åmot.

Og utenfor leker Kheo sammen med storebror Håkon. Snøen er mer eksotisk enn alt annet.

Etter 30 timer sammenhengende på reisefot fra Filippinene ankom familien til Åmot ved halv firetiden natt til i går. Etter noen timer i sin nye seng i sitt nye hjem i sitt nye hjemland ville Kheo ut i snøen.

LES ALT OM NAVRUD-SAKEN

Endelig hjemme

188 dager etter at Drammens Tidende skrev om den fortvilede situasjonen til familien Navrud i Åmot for første gang, er stor fortvilelse snudd til enorm glede og lettelse.

–Det er så godt at vi endelig er hjemme, sier Ole Kristian.


– Look, snow, sier han til Kheo som prøver å komme seg opp en bratt brakke akkurat ved huset. For en som har levd sine første seks år under et fjernt himmelstrøk og der shorts og t-skjorte er alt man behøver av klær, er parkdress, lue votter og en par solide vintersko litt uvant.

LES OGSÅ: Får samlet familien

Rikskjendis

Kent Oskar, Laila og Ole Kristian ble rikskjendiser i løpet av sommeren. En rolig familietilværelse ble med ett snudd til noe helt annet.

Siden første gang Drammens Tidende snakket med Laila har hun vært klar på en ting.

Hun lengter forferdelig etter sønnen Kheo. Han ble igjen på Filippinene hos besteforeldrene, da mamma måtte ut i verden for å tjene penger til at han skulle få utdannelse. Laila er selv lærer og ville at Kheo skulle få gå på skole.

I Norge fant Laila kjærligheten. Hun giftet seg med Ole Kristian og sammen fikk de sønnen Kent Oskar.

Stemplet som kriminell

Laila var en suksesshistorie når det gjelder integrering. På rekordtid lærte hun seg språket og hun fikk seg jobb. Det som skjedde deretter er kjent.

En kode i passet som ingen forsto gjorde at Laila skulle kastes ut av landet. Hun hadde arbeidet ulovlig.

SE VIDEO: Slik var situasjonen i sommer

Men selv om staten stemplet denne kvinnen som kriminell, trykket det norske folk henne og familien til sitt bryst. Laila ble symbolet på kvinnen som bare ønsket å arbeide, men som ble straffet, mens hardbarkede kriminelle får bli i landet. Det tålte ikke Ola og Kari Nordmann.

Over 92.000 mennesker støttet facebookopprøret mot utlendingsmyndighetene og regjeringen. Til slutt ga statsminister Jens Stoltenberg etter og endret loven.

Et vanlig liv

Etter 30 timer på reisefot, der Kheo fikk bli med mamma hjem er endelig alle samlet. Storfamilien med fire barn, to av dem har Ole Kristian fra et tidligere forhold, er de endelig hjemme.

Nå ønsker de seg et helt vanlig liv og håper at de har fått sin dose motgang.
Nå skal Kheo så snart som mulig begynne på skole.

– Takk til alle. Dette er den største gaven vi kunne fått, sier Laila og Ole Kristian og klemmer ungene.

I år blir det en lykkelig jul på Steinbru. Det er som i eventyret; det gikk bra til slutt.