- Flere kommuner må gjøre som Modum

Odd Runar Bråthen fortalte helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) hvordan han hadde fått hjelp til å legge om livsstilen på Frisklivssentralen i Modum. Statsråden hadde tatt turen for å presentere samhandlingsreformen.

Odd Runar Bråthen fortalte helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) hvordan han hadde fått hjelp til å legge om livsstilen på Frisklivssentralen i Modum. Statsråden hadde tatt turen for å presentere samhandlingsreformen. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil at norske kommuner skal lære av Modum.

DEL

MODUM: I dag hadde helseministeren tatt en pause i Aps landsmøte for å presentere samhandlingsreformen. Det gjorde hun på Frisklivssentralen i Modum.

Del på Facebook

- Det er ikke tilfeldig at Modum er valgt for å presentere denne reformen. Modum har noe vi ønsker mer av i norske kommuner, sier Strøm-Erichsen.


I skogen ved Furumo idrettspark fikk helseministeren snakke med nyfrelste treningsentusiaster. Hun besøkte også svømmehallen like ved.

LES OGSÅ: Trampeklapp for Masud

Inviterte ministeren

I 15 år har Frisklivssentralen hjulpet folk med å legge om livsstilen og bli mer aktive. De positive resultatene er godt dokumentert.

- Helseministeren var til stede på et foredrag om Frisklivssentralen. Jeg inviterte henne på besøk, og i dag kom hun, forteller en stolt ordfører Terje Bråthen (Ap).

Han mener Modum allerede er godt i gang med å oppfylle intensjonene i samhandlingsreformen. Den skal sikre bedre samhandling mellom sykehus og kommuner.

Samtidig skal det lønne seg for kommunene å forebygge helseproblemer, og de vil få større ansvar for helsa til sine egne innbyggere.

Forebygge sykdom

- Kommunene skal betale en del av regningen når innbyggerne legges inn på sykehus. Dette vil føre til at de blir mer bevisste på å fremme helse og forebygge sykdom, sier helseministeren.

Frisklivssentralen i Modum er nettopp et godt eksempel på hvordan denne forebyggingen kan skje. I tillegg er tilbudet lite ressurskrevende.

- Modum kommune bruker 1,4 millioner årlig på dette. Det er 0,5 prosent av det samlede helse- og omsorgsbudsjettet, sier Jorunn Killingstad, leder av Frisklivssentralen.

Kortere liggetid

Reformen vil også gi kommunene større ansvar for pasienter som er klare for utskrivning fra sykehus. De skal ikke lenger bli liggende og vente fordi kommunen deres ikke har noe tilbud til dem.

I løpet av fire år plikter kommunene å etablere et tilbud med øyeblikkelig hjelp og døgntilbud for pasienter som har behov for behandling eller observasjon.

- En del kommuner har allerede slike tilbud. Det sparer sykehusene for innleggelser, sier Strøm-Erichsen.

LES FLERE LOKALE NYHETER HER

Artikkeltags