Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg er ikke kriminell

Artikkelen er over 11 år gammel

Laila Butron Navrud har jobbet på bakeri og betalt skatt, men kastes ut av landet på grunn av en misforstått kode i passet.

MODUM:  Laila og Ole Kristian Navrud leker med sønnen Kent Oscar på verandaen hjemme i Åmot, men gråten er ikke langt unna.

I går klokken 08.30 ringte advokaten med beskjeden de hadde fryktet, men i det lengste håpet å ikke få:

UNE har behandlet saken på nytt, og Laila må forlate landet.

Den 148 centimeter høye kvinnen fra Filippinene anses å være en lovbryter av et slikt kaliber at hun må vises ut av landet. Hun har jobbet på et bakeri, betalt skatt, men misforstått en kode i passet. Det ble for mye for UNE. Dermed er det heller ingen nåde.

Vanskelig tid

Ekteparet, som traff hverandre hos felles venner i Drammen for tre år siden, forsøker å smile tappert tilbake når Kent Oscar (8 md.) smiler og viser fram sine tre tenner. 

Solen skinner. Det er sommer og ferie. Mens mange kan glede seg over kvalitetstid med barn og ektefelle og hyggelige feriestunder med kos og hygge, ligger livet til familien Navrud i ruiner. Nå venter tre års atskillelse for dem.

Hun og Kent Oscar på Filippinene. Ole Kristian i Norge.

LES OGSÅ: Politiske motstandere er enige om at behandlingen er umenneskelig

Kriminell

Det var 7. mai i år at Drammens Tidende fortalte historien om Laila fra Filippinene. Hun har gjort alt norske myndigheter ønsker at folk som bosetter seg i Norge, skal gjøre:

  • Hun har lært seg norsk.
  • Hun har tatt seg jobb.
  • Hun har skaffet seg en familie.

En uforståelig kode i passet var det som satte en stopper for en suksesshistorie hva integreringen angår.

– Jeg kan ikke forstå at Lailas angivelige lovbrudd skal gi en så hard straff. Hun fikk utstedt skattekort, og Skatt Sør sa hun hadde arbeidstillatelse. Hun har informert UDI om alt hun har gjort. Og så straffer de oss på denne måten. Det er helt utrolig, sier en svært preget Ole Kristian Navrud til Drammens Tidende.

– Jeg er ikke kriminell. Jeg har bare jobbet og tjent penger. Ingen sa til meg at arbeidstillatelsen bare gjaldt som au pair. Det står ikke i passet mitt, sier Laila fortvilet.

LES OGSÅ: Støttes av over 71.000 på facebook

Sønn på Filippinene

På Filippinene har Laila sønnen Kheo (5) fra før. Det er to år siden hun så ham sist.

Egentlig hadde familien Navrud planer om å reise dit til jul for å hente Kheo «hjem» til Åmot. Slik skulle det altså ikke gå.

– Jeg savner ham veldig, men har ikke kunnet reise å besøke ham mens denne saken har pågått. Han er lei seg for at mamma, pappa og lillebroren ikke kommer. Nå får jeg møte ham, men Ole Kristian får ikke vært sammen med oss. Det er veldig vondt, sier Laila Butron Navrud.

Rettsak

Sammen med advokat Seland vil ekteparet Navrud nå forberede en rettssak mot UNE. Advokaten mener de har gode sjanser til å vinne.

Kjendisadvokat Fridtjof Feydt reagerte kraftig da Navrud-saken raste som verst i begynnelsen av mai. Han har gitt saken til sin beste mann på denne typer saker og arbeider vederlagsfritt for familien fra Åmot.

– Jeg vet ikke om vi kan vente særlig lenger med å reise for å besøke Kheo. Han har ventet lenge nok, og Laila har ikke sett sønnen på to år, forteller Ole Kristian og kjemper med tårene.

Belastningen han og familien gjennomgår, har gått på psyken løs. Ole Kristian er sykmeldt og går til behandling på Modum Bad.

En formalitet

– De tar fra meg familien min, mens kriminelle får bli i Norge, sier Ole Kristian Navrud.

At Laila bare kunne arbeide som au pair var det ifølge Navrud ingen som fortalte. Verken lokalt politi eller skattemyndighetene kunne fortelle hva koden i passet betydde.

I en samtale med skattemyndighetene fikk de opplyst at hun hadde arbeidstillatelse og skattekort kom i posten.

LES OGSÅ: Siv Jensen: - Bare trist og leit

Utvist

Laila er utvist fra Norge for to år. Etter det kan de søke om familiegjenforening.

Saksbehandlingstiden for det er normalt ett år. Ole Kristian sier at han ikke kan ta hånd om sønnen alene. Skal han kunne brødfø to familier – i Åmot og på Filippinene så må han jobbe mer en full stilling.

– Jeg har to sønner fra et tidligere ekteskap og kan ikke flytte fra dem, sier Ole Kristian og klemmer sin lille familie.

UNE mener et barn i Norge ikke gir Laila noen sterk tilknytning hit. De skriver at de ser at det å skille familien er en belastning, men lovbruddet er så alvorlig at hun ikke kan få bli.
Å misforstå en kode i passet og ta seg jobb på et bakeri ble altså for drøyt for nemnda.

SE FAMILIEN NAVRUD I DEN HJERTESKJÆRENDE VIDEOEN UNDER:

Kommentarer til denne saken