MODUM/GARDERMOEN: Laila Navruds sønn Kheo (6) fikk se snø for første gang, men var for sliten til å uttrykke de største følelser.

En reise på over 30 timer fra Filippinene til Norge tar på både liten og stor. For første gang i sitt liv hadde han fått på både langbukse og skikkelige sko.

En tøff hettegenser sørget for at har holdt varmen på overkroppen. I sine seks første leveår har han vært vant til 30 grader, shorts og av og til sandaler. Overgangen er enorm.

LES OGSÅ: Navrud-familien er forsinket

«Very nice»

Nesten umiddelbart etter ankomst i Åmot kvikner Kheo til. Han må jo inspisere soverommet. Sitt eget rom med bare hans saker. Der finner han en sin egen flunkende nye, digre og lekre lekebil. Han smiler, og hans mørke øynene stråler av varme, glede og ikke minst et lass av sjarme.

- Very nice, look mammy, sier han og viser stolt fram sitt første egne leketøy på norsk jord.

Alt tyder på at snøværet, vinden og kuldegradene utenfor soveromsvinduet er glemt.

LES OGSÅ: Får samlet familien

Varm velkomst

Turen hjem til Norge ble lenger enn forventet. Fra Manila til Hong Kong gikk alt bra. Men, flyet fra Hong Kong til London var forsinket og det gjorde at de mistet sin bestilte avgang til Oslo. Til alt overmål var det neste flyet fra London til Oslo to timer og 15 minutter etter skjema.

Klokken 00:30 i natt landet familien på Gardermoen, og 40 minutter senere ble de tatt i mot av Lailas yngre søster Lygaia Butron, Ole Kristian Navruds sønner Kristian (12) og Håkon (9), hans mor Grete Freitag og et dusin venner og Facebooksympatisører.

Ole Kristians sønner hadde laget en flott velkomstplakat, andre hadde blomster, og Kheo fikk en norsk sjokolade; et lite stykke Norge.

- Vi skulle egentlig vært flere, men flyforsinkelsen gjorde at mange måtte hoppe av, forteller Grete Freitag som smilte fra øre til øre likevel.

Helt herlig

Flyproblemene la likevel ingen demper på hjemkomsten og gjensynet.

- Nå er alt bare helt herlig. Alt fullkomment, familien er samlet og resten av livet vårt kan starte, sa Ole Kristian Navrud til Drammens Tidende på Gardermoen i natt.

Han har ingen store planer for dagen i dag, bortsett fra å hvile ut og ett viktig gjøremål.

- Vi skal på lensmannskontoret og ordne alle papirer. Vi har hatt nok papirtrøbbel som det er, sier han bestemt.

Verdig finale

188 dager etter at historien om familien Navrud opprørte hele Norge ble punktum satt i går kveld. To års kamp mot norske lover og byråkrater var endelig over, og det var bare jubel, tårer, blomster, lykkønskninger og ikke minst glede - veldig stor glede.

– Nå er resten bare bagateller, Kheo kan begynne på skole og vi kan finne et normalt livsmønster, sier Laila og Ole Kristian Navrud.

På kjøkkenbordet i familiens hjem ble det servert frokost klokken fire i dag tidlig. Bestemor Freitag hadde ordnet lekre smørbrød av alle slag.

Tenker på «papi»

Tross gleden over familieforeningen har bestemor Grete Freitag Lailas foreldre i tankene. Nå sitter de alene igjen på Filippinene. I over to år har de hatt ansvaret for Kheo. Lailas far, ”Papi” som Kheo kaller ham, er kreftsyk, Kheo er reist og befinner seg på andre siden av jordkloden.

- Jeg har veldig vondt av dem, og klarer ikke å forestille meg hvilke tanker og følelser de sitter med nå, sier hun med trist og alvorlig stemme.

Dramatikk

Det er lett og forstå at alle fire er slitne etter en lang tur. Men det holdt på å gå galt.

Forrige lørdag ble lille Kent Oscar (1) i all hast fløyet til sykehus med en kraftig lungebetennelse og en dehydrert liten kropp. Både lege og to sykepleiere var om bord i flyet.

- Vi slet i en og en halv uke før vi fikk ham til sykehus 700 kilometer unna. Etter hvert forsto forsikringsselskapet alvoret og tok affære. I fire døgn lå han med intravenøs næring, og legene på sykehuset sa at vi kom i grevens tid, forteller Ole Kristian Navrud som er lettet over at alt ser ut til å gå bra nå.

Trippeljubileum

Tross en alvorlig syk Kent Oscar har det vært mye jubel og fest for familien på Filippinene. I løpet av tre dager forrige uke feiret Kent Oscar sin ett års dag, Kheo ble seks år, mens Laila og Ole Kristian hadde bryllupsdag. Alt ble feiret på sykehuset i Manila.

Det eneste som gnager er at deres siste uke ble tilbrakt på sykehuset, og at de ikke fikk sagt skikkelig adjø til Lailas foreldre og familie.

Kodetrøbbel

Koden «UF 4a 2b» ble stemplet inn i passet til Filippinske Laila Navrud da hun kom til Norge i 2007. Koden ga henne arbeidstillatelse i Norge, men bare som Au Pair.

Det var det nesten ingen som forsto, og da Laila tok seg ordinært arbeid og betalte skatt på vanlig måte reagerte heller ikke utlendingsmyndighetene før det hadde gått ett år. Da ble Laila vist ut av Norge.

Het sak

Etter at Drammens Tidende fortalte historien som det første mediet varte det ikke lenge før reaksjonene kom.

Både juridiske eksperter og toppolitikere på Stortinget ristet på hodet over hele saken. Martin Slatter fra Geithus startet en støttegruppe på Facebook og hentet støtte fra over 92.000 sympatisører.

Alt dette ble for sterk kost for både justisminister og statsminister, og 17. juli krøp Jens Stoltenberg til korset og varslet en lovendring.

Hjemmet i fare

Kampen familien Navrud har ført har kostet. Etter at Laila ble utvist mistet hun både jobb og inntekt. For husfar Ole Kristian har belastningene vært så store at han har gått sykmeldt mye av tiden.

Familiens hus i Åmot har ligget ute for salg i mange måneder, og om de klarer å berge dette er fortsatt uvisst.

Nå starter en ny tidsregning for familien. Jobb er et avgjørende stikkord for å berge både hus, hjem og sørge form å ha mat på bordet. Men, i går kveld var ikke slike hverdagslige tanker i fokus.

Bare glede, gråt og gratulasjoner.

LES ALT OM NAVRUDSAKEN HER