Politiet forklarer valg av omvei

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Politiet visste ikke at de kunne sette ut båt på Utvika Camping.

DEL

HOLE: Det forklarer stabssjef ved Nordre Buskerud politidistrikt, Magne Rustad.

Del på Facebook

Politiet har den siste uken fått kraftig kritikk i media for å ha valgt å kjøre med båt fra Storøya 3, 64 kilometer fra Utøya i stedet for Utvika Camping som ligger 675 meter fra Utøya.

Tidligere denne uken innrømmet politiet at de ikke hadde valgt den enkleste og raskeste veien til Utøya og at dette kan ha forsinket pågripelsen av Anders Behring Breivik etter terrorangrepene 22. juli. 

Lokalkjent politi valgte oppmøtested

Det var det lokalkjente politiet i Nordre Buskerud politidistrikt som bestemte oppmøte sted for beredsskapstroppen som kom fra Oslo. Nordre Buskerud politidistrikt har fram til i dag ikke villet kommentere bagrunnen for dette oppmøtestedet.

Forklarer i pressemelding

Etter at  Mette Yvonne Larsen som er bistandsadvokat for flere av de pårørende gikk ut å krevde svar, kom det imidlerid en pressemelding fra politiet i Nordre Buskerud torsdag ettermiddag.

Her forklarer stabssjef Magne Rustad noe av bakgrunnen til hvorfor Storøya ble valgt som oppmøtested.

–  Kaia ved Utøya brygga har ikke båtutsettingsplass, og det var ikke kjent at det var mulig å sette ut båt der. Av taktiske årsaker var dette også uaktuelt i forhold til de opplysninger som forelå. Det var også uaktuelt å opprette en kommandoplass i tilknytning til en campingplass av hensyn til hva dette kunne medføre for de sivile som befant seg der. Utvika Camping var derfor ikke et mulig valg. Valget falt på Storøya av flere årsaker som er politifaglig vurdert. Her er det tatt raske beslutninger som både skal ivareta sikkerhet og praktisk gjennomføring av aksjonen, sier Rustad

En evaluering som skal gjøres av Politidirektoratet i etterkant av politiets håndtering av terrorsaken vil vise om de vurderingene politiet gjorde var gode.
 

Artikkeltags