Snørr, tårer og glede

Lailas svigermor, Grete Freitag, kysser og klemmer sin svigerdatter, mens Ole Kristian Navrud tørker nok en gledeståre og nabo Edel Malnes tar hånd om lille Kent Oscar.

Lailas svigermor, Grete Freitag, kysser og klemmer sin svigerdatter, mens Ole Kristian Navrud tørker nok en gledeståre og nabo Edel Malnes tar hånd om lille Kent Oscar. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Laila Navrud er i lykkerus over at hun er sikret opphold i Norge.

DEL

MODUM: Nå starter kampen for å få sønnen Kheo (6) til Norge. Det er også det eneste, men likevel såre skår i gleden til familien Navrud i Åmot.

Familiens verden ble snudd opp ned lørdag etter at statsminister Jens Stoltenberg ga etter for et massivt press og varslet endringer i utlendingsloven.

– Før vi gjør noe som helst skal vi ha alle papirer i orden for Laila. Vi vil ikke risikere å komme i «kodetrøbbel» nok en gang, sier en overlykkelig ektemann Ole Kristian Navrud som ikke har krefter til å feire seieren ennå.

LES SAMFUNNSREDAKTØRENS INSPILL: Kent Oscar forandrer Norge

LES ALT OM NAVRUD-SAKEN HER

Fikk møte Jens

Drammens Tidende arrangerte lørdag kveld et møte mellom familien og statsministeren på AUFs sommerleir på Utøya.

– Også selveste statsministeren da gitt. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få hilse på ham, sier Laila og smiler.

– Sist jeg møtte Jens var på sommerleir på Utøya. Jeg tror det må ha vært i 1984, forteller Ole Kristian Navrud som satte pris på gjensynet og det hyggelige beskjeden.

LES OGSÅ: Familien har fått massiv støtte på Internett

SE VIDEO: (artikkelen fortsetter etter videoen)

Full jubel

Før familien Navrud rakk å komme seg ut av bilen vel hjemme i Åmot lørdag, strømmet naboene til med overstrømmende gratulasjoner.

På garasjeveggen hadde naboene hengt opp en plakat med gratulasjoner. Den nærmeste naboen Edel Malnes kom løpende i full fart og kastet seg omkring halsen på familien, gråt av glede, jublet og gratulerte.

– Vi kunne ikke skjønne annet enn at hun skulle få bli, men at det skulle bli på denne måten da, utbrøt Malnes og tørket vekk tårene.

Farmor i farta

Like etter durer Ole Kristian Navruds mor, Grethe Freitag, inn på gårdsplassen. I den ene hånden har hun en gedigen bukett med røde roser, i den andre en kake.

– Dette er helt fantastisk, og så fortjent. Endelig kan dere begynne å leve igjen, sa hun og beklaget at kaken kom opp ned.

– Jeg måtte bråbremse for å unngå å kjøre på en katt, men hvem bryr seg om det på en slik dag, sa hun og holdt godt omkring sitt kjære trekløver mens tårene rant nedover kinnet.

LES OGSÅ: Lokalpolitikerne: Slik skal et demokrati fungere

Lettet og takknemlig

Vel inne i stuen blir ekteparet Navrud stående rett opp og ned. Lykkelige, slitne og tomme for krefter. Kent Oscar får en ny bleie.

– Vi må bare få takke alle som har stått på for oss. Uten det enorme engasjementet hadde vi aldri nådd fram, sier Ole Kristian.

– Jeg vil rette en stor takk til Drammens Tidende som var de første som tok opp saken vår og har stått i front på alle områder, sier han.

Blomster Hedmarken

På trappen står en stor blomsterhilsen. «Rettferdigheten har seiret», står det på kortet. Hilsenen kommer fra Tove på Hamar, Toril i Elverum og Berit fra Løten.

– Vi kjenner dem ikke, men det er jo fantastisk hyggelig da, sier Laila og Ole Kristian Navrud.

Startet i mai

Drammens Tidende fortalte historien om Laila Navrud 7. mai. Etter den tid har en rekke andre medier hengt seg på og gjenfortalt historien og de massive reaksjonene.

Starten på slutten for Lailas mareritt kom 15. mai da ordfører Terje Bråthen (Ap) i Modum overleverte Drammens Tidendes artikler om saken til statsminister Stoltenberg som gjestet Blaafarveværket.

Tvunget i kne

Det er få andre saker som har tatt så mye plass i norske medier den siste tiden. Til slutt ble presset for stort og makteliten måtte gi tapt for folket.

– Vi skal ha en streng utlendingslov, men den skal være rettferdig, sier Jens Stoltenberg til Drammens Tidende og gratulerer samtidig familien med sikret opphold for Laila.

– Nå er loven i alle fall rettferdig, jubler den lille familien i Åmot.

LES ALT OM NAVRUD-SAKEN HER

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken