Modum: Det jobbes hardt i kulissene i Modum Ap for å finne en arvtaker.

– Jeg har stilt meg til rådighet for en ny periode i Modumpolitikken, men det er ikke noen krise for meg hvis jeg skulle bli kastet som ordførerkandidat. Det viktigste for meg er at Arbeiderpartiet gjør et godt valg, sier Terje Bråthen til Drammens Tidende.

Den sittende ordføreren hevder han ikke kjenner til at han er omstridt i eget parti.

Murring

Drammens Tidende har snakket med flere partimedlemmer på forskjellige nivå. De ønsker ikke en åpen konfrontasjon med Terje Bråthen nå og håper de kan unngå det.

Men de skal være rede til å lade kanonene, hvis det ikke har skjedd noe før nominasjonsmøtet til høsten.

De mener det beste vil være om Terje Bråthen selv finner ut at det holder med én periode i ordførerstolen.

– Slike saker er alltid vonde, og ekstra vondt er det hvis vi må kaste en kandidat, sier en av de Drammens Tidende har snakket med.

Steinfylling og flauser

Det er flere årsaker til at sterke krefter internt i Modum Ap leter etter en arvtaker.

Terje Bråthens forslag om å bruke mange millioner kroner til å fylle ut Tyrifjorden ved Vikersund skal ha blitt møtt med hoderisting internt.

LES OGSÅ: Uenige om «Visjon Vikersund»

Ordførerens lite heldige kommentarer i media, spesielt i forbindelse med skandaleoppslagene rundt eldreomsorgen, skapte også sterke reaksjoner blant folk i Modum Arbeiderparti.


Murringen om hvordan Terje Bråthen skjøtter sin ordførergjerning, har også sitt utspring i det mange mener er for stor ettergivenhet overfor Senterpartiet og varaordfører Ingunn Dalaker Øderud.

Men Bråthen har også støttespillere, som mener han hele tiden blir sammenlignet med sin forgjenger Odd Flattum og at det er dypt urettferdig.

Comeback

Det er nå klart for comeback for flere personer i Modum Arbeiderparti som har hatt noen hvileskjær. En av dem som nå er på vei tilbake, er Nina Mjøberg. Hun har tidligere vært varaordfører i Modum.

Mjøberg har også tidligere vært leder av Buskerud Arbeiderparti og hatt en rekke tunge verv i modumpolitikken. Hun har over 30 års erfaring fra politisk arbeid og har i dag en lederposisjon i LOs internasjonale avdeling.

– Ja, jeg har sagt meg villig til å gå på en ny runde. Jeg har følt at vi i styret i Modum Ap ikke klarer å følge sakene tett nok og vi ønsker å være med der avgjørelsene tas, sier Mjøberg.

Vil ikke spekulere

Mjøberg sier at hun håper kritikerne av Terje Bråthens lederstil våger å stå åpent fram, og hun tror det takhøyde nok internt i Modum Ap til å ta en slik debatt, selv om det aldri er hyggelig.

Hun vil ikke være mikrofonstativ for noen og minner om at det er krevende å være ordfører.

– Det var tidvis sterk kritikk mot ordføreren også i Odd Flattum og Egil Ranheims dager på kontoret i sjuende etasje i rådhuset, sier Mjøberg.

– Jeg går ikke tilbake til modumpolitikken fordi jeg har noen ordførerdrøm i magen. Men det er jo sånn at Terje Bråthen er over 60 år, og han skal jo ikke sitte til evig tid. Så vi får se, sier Mjøberg.

Kjølstad ut

En av dem som visstnok har bestemt seg for å sette sluttstrek i politikken er Egil Kjølstad. Han leder partiets nominasjonskomité og har det tunge vervet som leder av hovedutvalget for undervisning.

Andre som er på vei inn igjen er Odd Jørgensen Sørengen og Gerd Johnsen – tidligere markante lokalpolitikere for Ap. Også nestlederen i Modum Ap, Helge Saastadhagen, har sagt ja til å stå på listen som skal vedtas på nominasjonsmøtet til høsten.

Ingen vinnersaker

Det er mange som nå snakker om hva Modum Ap skal vise til av resultater når de går på en ny valgkamp om et års tid.

I alle perioder helt tilbake til ordfører Fossums dager på 1970-tallet har de som styrer kunnet vise til noen profilsaker som folk flest har oppfattet som positive og som ordføreren har kunnet ta æren for. I denne perioden har det så langt vært få - om noen - slike vinnersaker.