DRAMMENSREGIONEN: Ved 03-tiden natt til tirsdag 3. januar i år stoppet politiet en Toyota. Bak rattet satt en svært ung gutt som ikke kunne vise fram førerkort. Han var nemlig bare 16 år, og hadde lånt familiens bil.

16-åringen var på vei hjem fra en fest da han ble stoppet. På festen hadde han ifølge politiet røyket hasj sammen med flere andre og var ruset. Politiet fant også 3 gram marihuana på gutten.

Gutten har innrømmet alle forholdene, og i begynnelsen av juni møtte han i retten siktet for kjøring i rus, kjøring uten gyldig førerkort og bruk og oppbevaring av narkotika.

Vanligvis ville retten gikk fengsel i 21 dager for forholdene han er tiltalt for.

– Siktede kjørte i ruspåvirket tilstand om lag 5–6 km. Han kjørte uten gyldig førerkort og hadde liten erfaring med å kjøre bil. Dette utgjorde en betydelig trafikksikkerhetsrisiko, skriver retten i dommen.

I formildende retning peker retten imidlertid på at 16-åringens alder og at han har tilstått. Han slipper derfor fengsel, og får i stedet en betinget dom på 18 dager hvis han gjennomfører konfliktrådets ungdomsprogram. Han får også en bot på 3.000 kroner.

Det blir imidlertid lenge til han kan sette seg bak rattet igjen. Han får et halvt års sperrefrist på førerkortet. Det betyr at han først kan ta førerkort et halvt år etter han har fylt 18 år.

16-åringen har godtatt dommen.

LES OGSÅ: Rusa 16-åring kjørte bil