Milles første vaksine

<b> Venterom</b>Hm... Hvorfor sitter vi her og venter da? (Foto: Monica Grimnes)

<b> Venterom</b>Hm... Hvorfor sitter vi her og venter da? (Foto: Monica Grimnes)

Av
Artikkelen er over 18 år gammel

Dyr som mennesker kan bli syke, og dyr som mennesker må vaksineres mot farlige sykdommer. Nylig var det Milles tur.

DEL

Gro Saugerud og labradorhvalpen Mille, som vi ved en tidligere artikkel i Drammens Tidende har stiftet bekjentskap med satt for en tid siden på Drammen veterinærkontor og smådyrklinikk. Til å vente på sin første vaksine var Mille påfallende rolig. Hun satt for det meste mellom bena på matmor.
- Vi har allerede vært her en gang, så det er ikke helt nytt for henne å sitte på venterommet, forteller Gro. Noen dager etter at Mille kom til Konnerud, fikk nemlig Gro høre av oppdretteren at hun hadde hatt besøk av noen med hund, og denne hunden kunne ha hatt kennelhoste. Siden Mille også snufset og hostet litt tok Gro ingen sjanser og fikk henne undersøkt.
- Det er bedre å være litt føre var, synes jeg, smiler Gro. Vaksinen Mille skal ta er en C4 vaksine, og den skal forebygge blant annet hvalpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og kennelhoste. Denne vaksinen tas for første gang når hvalpen er ca. åtte uker gammel, og skal tas på nytt når den er fra 12 - 16 uker. Etter det skal hunden vaksineres én gang i året.
Mille og Gro slippes så inn til dyrlege og dyreakupunktør Klara Berthelsen. Mille er som alltid glad og nysgjerrig og svinser litt rundt inne på undersøkelsesrommet før hun ender oppe på en vekt. 13 kilo viser den, for Mille har vokst kraftig siden sist vi så henne.
Klara og Mille hilser hjertelig på hverandre før Mille blir satt opp på ett bord, og sprøyten kommer fram. Og hva var vel det å grue seg til? Mille oppfører seg eksemplarisk under sprøytesettingen. Dyrlegen undersøker så Mille før hun igjen kan slappe av. Ørene blir renset og tennene gått over, men konklusjonen er positiv; Mille er frisk.
- Det er viktig å følge med hunden, både når det gjelder å bli vant til hvordan kroppen skal føles, og adferden. At hunden skifter adferd kan være ett tegn på at den er syk, forklarer Klara. Dette gjelder også hvalpesykdommer. På smådyrklinikken ute på Brakerøya kan du også ty til alternativ behandling på dyret ditt om vanlig medisin ikke hjelper.
- Jeg er også utdannet innen dyreakupunktur. Denne alternative behandlingsformen har eksistert i Kina i over 3000 år. Og omtrent like lenge har de også praktisert akupunktur på dyr. I Norge og vesten er dette bare brukt de siste 20 åra, forteller Klara. Hun beretter også om tilfelle der ordinær medisin ikke har virket, mens regelmessige akupunkturbehandlinger hjelper.

Artikkeltags