Minoritetskirke i Drammen fyller 25

Jubileumskirke. Fjell kirke er 25 år. Det markeres med en jubileumsgudstjeneste i morgen. F.v. menighetsrådsleder Per Marheim, sanger Andreas Harket, daværende byggekomitéleder Olav harket og sogneprest Ivar Flaten. Foto: Lisa Selin

Jubileumskirke. Fjell kirke er 25 år. Det markeres med en jubileumsgudstjeneste i morgen. F.v. menighetsrådsleder Per Marheim, sanger Andreas Harket, daværende byggekomitéleder Olav harket og sogneprest Ivar Flaten. Foto: Lisa Selin

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Fjell kirke er en minoritet i bydelen med Drammens største minoritetsbefolkning. Nå fyller kirken 25 år.

DEL

DRAMMEN: Det er midten av 60-tallet, og planene om å bygge ut Fjell- og Galterud-området har for alvor skutt fart. Og med byggeplanene melder også spørsmålet om en egen kirke seg. Og hvor skal i så fall kirken ligge?

Etter 20 år med diskusjoner, planlegging og dugnadsarbeid, var kirken klar til innvielse 26. august 1984.

Men det var slett ikke alle som ønsket en kirke på Fjell. Diskusjonen gikk heftig i lokalavisene, husker lederen for byggekomiteen Olav Harket (84).

Noen mente Fjell trengte et samfunnshus, og kunne til nød tillate et kirkerom i kjelleren. Kristenfolket kjempet imidlertid innbitt for en egen kirke. Og vant.

Feirer 25 årsjubileum

I april 1983 banket drammenspolitikerne gjennom vedtaket som åpnet for byggingen av Fjell kirke. Fire måneder senere ble første spadetak tatt, og i august året etter sto kirken ferdig.

Søndag klokken 11.00 blir det jubileumsgudstjeneste. Biskop Laila Riksaasen Dahl, fylkesmann Kirsti Kolle Grøndahl og varaordfører Freddy Hoffmann kommer for å feire 25 årsjubileet. Andreas Harket, barnebarnet til Olav Harket, synger sammen med Prosjektkoret.

Er dette en kirke?

Fjell kirke har en arkitektur og arealinndeling som bryter med tradisjonelle kirkebygg. Kun et lite kors gir tegn om at dette er et kirkebygg, og inni kirken er det lagt vekt på at rommene kan brukes sammen eller hver for seg. I kjelleren er det en ungdomssal med scene, møterom og grupperom.

– Det hender jo at folk utbryter "Er dette en kirke"? innrømmer sogneprest Ivar Flaten.

– Og det er vel ikke akkurat den mest populære vigselskirken i byen, legger han til.

Men så er da også Fjell kirke en arbeidskirke.

– En kirke som rommer mer enn gudstjenester, sier Olav Harket.

Derfor omtales den som kulturkirken Fjell. I høst er det et variert kulturprogram.

Minoritetskirke

Da Fjell kirke ble planlagt og bygget, var befolkningssammensetningen i området en helt annen enn i dag. Nå er Fjell den bydelen i Drammen med størst minoritetsbefolkning, og et mangfold av religioner er representert blant innbyggerne.

– Normalt har Den norske kirke rundt 85 prosent av innbyggerne i et sogn som medlemmer. Menigheten her i Fjell kirke har ca. 2000 medlemmer i et sogn på rundt 7000 mennesker. Så vi er en minoritetskirke, sier sogneprest Flaten.

– Derfor har vi også en viktig rolle med å skape religionsdialog og være en møteplass for barn og voksne på tvers av tro og kultur, sier sognepresten.

Artikkeltags