To staller i området er rammet av salmonellautbruddet

TO STALLER STENGT: To hestehold i området er rammet av salmonellautbrudd. Det er innført restriksjoner på begge gårdene. (Illustrasjon)

TO STALLER STENGT: To hestehold i området er rammet av salmonellautbrudd. Det er innført restriksjoner på begge gårdene. (Illustrasjon) Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det skal være snakk om minst to dyrehold som har fått bakterien påvist eller som er underlagt restriksjoner fordi det er mistanke om smitte.

DEL

For noen uker siden skrev Drammens Tidende om at flere lokale ridesentre valgte å stenge dørene for å unngå å bli rammet av utrbruddet. Det var da enda ikke påvist salmonella i området.

LES OGSÅ: Flere lokale ridesentre stengt etter salmonellautbrudd

– Litt hysteri

Veterinær Sunniva Brudeseths hos Mattilsynet bekrefter at det er påvist salmonella på en hest i Vestfossen. Det er Stall Wigen i Mjøndalen og Linda Vinjor i Vestfossen som er berørt. Begge stallene er nå underlagt restriksjoner.

– Ja, det stemmer at vi har en hest som er smittet. Den var inne hos veterinærhøyskolen, og sto et døgn på isolat. Det var tilfeldig at vi fant det ut, fordi hesten er frisk og rask, sier Svein Riise som driver gården sammen med samboeren Linda Vinjor.

– I andre land er dette veldig utbredt, men det er ikke noe vi ønsker at skal bli vanlig i Norge. Så det blir litt hysteri.

Det er vanligvis lite Salmonella i norsk mat og blant norske husdyr. Det samme gjelder for Sverige, Finland og Island.

Eieren av Stall Wigen ønsket ikke å kommentere om de har fått salmonella påvist eller om det kun er mistanke om smitte.

Et tydelig mønster

Salmonellautbruddet ble oppdaget ved at et føll oppstallet på NMBU Veterinærhøyskolen testet positivt for bakterien Salmonella Typhimurium.

Det er flere andre hester som har oppholdt seg i nærheten av de syke dyra og som nå utredes med tanke på smitte. Mattilsynet jobber nå på spreng med få oversikt over kontaktbesetningene, det vil si staller som har fått tilbake hester som kan ha vært i kontakt med smitte.

– Under tidsperioden det er snakk om, har vi hatt mellom 30–40 hester innom fra mer eller mindre hele landet, sier Siv Hanche-Olsen som er lektor på NMBU sin hesteklinikk.

Veterinær hos Mattilsynet Julie Grimstad sier det fortsatt er et tydelig mønster.

– Det kommer til å skje ting i løpet av denne uka. Det har roet seg en del ned nå, og det har ikke dukket opp tilfeller som ikke er direkte knyttet til veterinærhøyskolen, sier veterinær hos Mattilsynet Julie Grimstad.

LES OGSÅ: Bruker 10 millioner på ridesenter

Ikke alle blir syke

Mange hester kan ha Salmonella uten å vise noe form for symptomer, men hvis de blir syke, så er det vanligste symptomet diaré. Av og til og, spesielt hos unge, gamle eller svekkede individer, sees alvorligere symptomer, og en sjelden gang resulterer det i dødsfall.

– Mange har ikke den klassiske diareen, som ofte kommer med en salmonella infeksjon. Derfor kan det være svært vanskelig for hesteeiere å vite om dyret er smittet, og det er derfor bra at folk er forsiktige, sier Grimstad.

Mattilsynet har ikke en fullstendig oversikt over situasjon. Det er derfor svært viktig at stalleiere, hovslagere, trenere og alle som er i kontakt med hester, tar forholdsregler så smitten ikke sprer seg videre.

LES OGSÅ: – Ikke noe særlig å gå tur når det ligger hestemøkk midt i gangveien

Råd til hesteeiere

Fra mattilsynet

Hvilke forholdsregler bør hesteeiere ta i stallene sine nå?

Hesteeiere som har fått beskjed om at hesten deres kan være smittet må følge råd og restriksjoner fra Mattilsynet.

Inntil smittesituasjonen er avklart, så kan det være fornuftig å begrense unødvendig kontakt mellom hester fra forskjellige staller.

Kan barn gå i stallen?

I staller med smitte eller mistanke om smitte skal persontrafikk begrenses. De som er der må utvise spesielt god hygiene, dette gjelder spesielt små barn og mennesker med nedsatt immunforsvar.

Bør hester holdes borte fra stevner, løp og fellesbeite?

Hester som har fått bekreftet at de kan være smittet er båndlagt og skal derfor ikke delta på stevner og løp eller sendes på fellesbeite.

Hvordan bør veterinærer forholde seg til dette?

Veterinærer som er i kontakt med dyr i berørte dyrehold skal være nøye med å følge prinsippene for god hygiene. Antibiotika skal vanligvis ikke benyttes hos dyr med salmonellainfeksjoner.

Artikkeltags