Jubileumsåret 2011: Byfesten man vil huske

Mange hadde møtt opp for å se jubileumsforestillingen på Bragernes torg i sommer.

Mange hadde møtt opp for å se jubileumsforestillingen på Bragernes torg i sommer. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Les journalist Børre Ivar Lies innspill om jubileumsåret i Drammen.

DEL

DRAMMEN: Det ble en byfest i 365 dager man sent vil glemme. Drammen feiret sin 200 år med hundrevis av arrangementer fra nyttårsfyrverkeri, skifest på Konnerud, via barnekultur, bybursdag, elvefest og internasjonal uke. På mange måter en en-gang-i-livet-opplevelse fordi man aldri før og aldri etter, vil oppleve en slik komprimert feiring av et bysamfunn.Bragernes torg var den praktfulle og naturlige arena for majoriteten av feiringen. Selv om torget var i bruk fra begynnelsen av 1800-tallet, ble det formet slik man kjenner størrelsen i dag like etter den store bybrannen i 1866. Tar man utgangspunkt i det årstallet, så feiret torget 145 år i år som møteplass, stevneplass, handelstorg, salg av landbruksprodukter og kontrollstasjon for slakt og salg av husflidsartikler. Listen for torgaktiviteter kunne vært lengre.

Tyngde, historie og autoritet kjennetegner Bragernes torg. Tar man gåturen over bybrua til den andre bydelen som var med på sammenslåingen i 1811, Strømsø, finner man nå et nytt torg. Futurisk, ungdommelig og litt frekt blir dette torget nå en motvekt til «tante Bragernes». Åpningen av «nye» Strømsø torg, var kanskje den største begivenheten i jubileumsuken.

Se bildene fra åpningen av Strømsø torg.

I de kongelig gemakker i København hadde man i månedsvis i 1811 utredet side opp og side ned om de to bydelene skulle slås sammen til Drammen. Den dansk-norske kongen, Frederik VI, fikk det endelige brevet på sitt bord 21. mai 1811. Med sirlig fjærpenn skrev han under og ga byen navnet Drammen. Ingen vet hvorfor det tok en måned før brevet dukket opp hos Stiftsamtmanden i Akershus der det var datert 19. juni. Og det er dette brevet som var grunnlaget for byens feiring 19. juni. Med et snev av humor antyder Statsarkivet at kanskje burde 21. mai vært den riktige dato, for det var da Frederik VI skrev Det kongelige reskriptet.

Og 19. juni ble det feiret fra morgen til kveld. Høydepunktet var kongebesøket. Tusenvis av drammensere dannet rammen fra kong Harald og dronning Sonja ankom med den kongelige sjalupp til de dro fra Bragernes torg sent på kvelden etter festforestillingen.

SE VIDEO: Kongeparet i Drammen (artikkelen fortsetter under videoen)

 


 

Når vi nå har rundet et byjubileum, er det grunn til å minne om at bevisstheten om fortiden er nyttig kunnskap når fremtiden skal formes. Det er 200 år siden Bragernes og Strømsø syntes det var fornuftig å forenes. Hvordan byen ser ut om nye 200 år, blir bare spekulasjoner. Men de neste 20 har vi rimelig oversikt over, dersom byens planer lykkes. I så måte var åpningen av Strømsø torg selve hovedbegivenheten, fordi det futuristiske torget med en av byens mest kjente kunstverk i sitt midte, markerer starten på et helt nytt Strømsø.

Drammen har i dag over 64.000 innbyggere. Byen som stadig utvikler seg, har mange utfordringer i årene som kommer. Blir det plass til alle innbyggerne, hvordan vil næringslivet utvikle seg og hvor skal sykehuset ligge? Det som synes klart er at det feststemte jubileumsåret samlet innbyggerne og ga et godt utgangspunkt for fremtiden.

Jubileumsåret avsluttes med fyrverkeri på Bragernes torg på nyttårsaften. 

Halvorsen-arkivet ble også digitalisert i forbindelse med byjubileet. Se de historiske filmsnuttene her.

SE VIDEO: Jubileumsfeiring på Bragernes torg

 

Hva synes du om jubileumsåret i Drammen? Si din mening i kommentarfeltet under!

Artikkeltags