Gå til sidens hovedinnhold

1985: Filmfest og spritsmugling

Artikkelen er over 10 år gammel

Det skjedde litt av hvert i Drammen i 1985.

DRAMMEN: Pappaen til Emiiiill, Allan Edwall, var hedersgjest under Den nordiske filmfestivalen i byen. Over 250 filmfestivaldeltakere fra hele Norden fikk fire fine filmdager i Drammen i den nye flerkinosenteret Saga.

Svenske Allan Edwall lurte for øvrig på om han hadde forfedre fra Drammen. Mye tydet på at han var på sine forfedres grunn og at hans slektshistorie kunne føres tilbake til Muusøya.

Der drev Johan Fredrik Muus Muusmøllene på slutten av 1700-tallet, og Edwalls morfar het Johan August Muus.

Edwall viste for øvrig sin film «Åke og hans verden» på festivalen. Den meget kjent danske regissøren Bille August var til stede med sin film «Tro, håp og kjærlighet».

LES OGSÅ: Tina Turners bestemor-rock

Spritsmugling

– I ettertid ser jeg jo at det var mitt livs største tabbe.

Det sa en 57 år gammel forretningskvinnen og tidligere kommunestyrerepresentant fra Drammen da hun sto tiltalt for spritsmugling i Dalane herredsrett i Egersund.

Sammen med tre andre personer sto hun tiltalt for smugling av 14.800 flasker med originalbrennevin med skipet Vebo som losset lasten på Sørlandet to år tidligere.

Forretningskvinnen forklarte i retten at hun skjøt inn penger i det som skulle være startkapital for båtfrakt av grønnsaker.

Da aktor i retten gikk henne på klingen, innrømmet hun at hun forsto at pengene gikk til spritsmugling. Det kom fram etter hvert i retten at det var drammenskvinnen som hadde finansiert smuglerturene.

SE BILDER: Bilder fra 1985

HB-fabrikker

I slutten av 70-årene og i begynnelsen av 80-årene ar det svært mye smuglerbrennevin og også ren sprit fra skjulte HB-fabrikker i drammensområdet. Mange opererte stort og lagde helautomatiske fabrikker som destillerte sprit døgnet rundt.

Det var en slik HB-fabrikk som ble avslørt så å si midt i byen på slutten av sommeren.

I Øvre Storgate 124 begynte det å dryppe inn i lokalene til et firma som holdt til i etasjen under. Vannlekkasjen viste seg å komme fra en stor HB-fabrikk som var etablert i det skjulte i lokalene ovenfor.

Den automatiske fabrikken lakk og da politiet tok seg inn, fant man rundt 10.000 liter med sats og ferdige varer i lokalene.

To destillasjonsapparater var i full virksomhet da man tok seg inn i lokalene som lå i 4. etasje i de tidligere lokalene til Centralgaragen. På den tiden ble en liter ren sprit omsatt for 100 kroner i Drammen.

Nye Grønland

Ideene om hvordan Grønlandsområdet skulle se ut i fremtiden dukket opp for 25 år siden.

Revurderingen av Grønland fra hovedsaklig industri og næringsområde til bolig/kultur/grøntområde startet gjennom idékonkurransen «Drømmen om Drammen».

Blant de nye ideene var særlig tanken om en kulturakse og sammenbinding av Grønland og Strømsø med Bragernes sentrum med en gangbru over elva.

«Drømmen om Drammen» førte til at bystyret i oktober 1988 vedtok fem hovedprinsipper for oppfølging av idékonkurransen:

Opprusting av elvebredden, kulturaksen Marienlyst-Gamle Kirkeplass bør gjennomføres, Grønland-området bør bli en sentrumsbydel med varierte funksjoner, sterke miljøhensyn i trafikksystemet i sentrum og en egen kommunedelplan for sentrum.

Drammen kommune så på Grønland som en av de viktigste brikkene i byens sentrumsutvikling i årene fremover, het det i 1985.

Kommentarer til denne saken