Gå til sidens hovedinnhold

1987: Krise for elva

Artikkelen er over 10 år gammel

Drammenselva ble erklært som kriseområde. Se bilder.

DRAMMEN: Langs Drammenselva lå papirfabrikkene tett i tett. Kloakk og kjemikalier ble sluppet rett ut i elva. Noen ganger kokte elva. Den var gul av giftstoffer ved Grønlandsområdet.

I tillegg gikk urenset kloakk fra bebyggelsen på begge sider rett i elva. Elva var rett og slett en stinkende kloakk. I mange år hadde man på folkemunne vitset om elva: «Stille flyter doen», lett omskrevet etter en kjent russisk roman.


LES OGSÅ: Unikt bildearkiv speiler Drammens byhistorie.

Dårlig rykte

På midten av 1980-tallet hadde Drammen et negativt miljørykte med kraftig forurensning av både elva, fjorden og luften, i tillegg til trafikk-og støyproblemer.

Kommunen hadde planer om å rense elva og fjorden, men politikerne syntes det ble for dyrt. Da var det at miljøvernminister Sissel Rønbeck la fram et tilbud som Drammen og nabokommunene ikke hadde råd til å si nei til. Hun tilbød mange millioner kroner årlig til ulike miljøtiltak.

Følg serien "50 år på 50 uker" her!

Miljøpakke

Gjennom «Miljøpakke Drammen» ble det sprøytet inn store summer som sammen med kommunale tilskudd, utløste en hektisk aktivitet på mange fronter innen natur-og miljøvern.

Gjennomføringen av det som het kloakkrammeplanen pågikk i sju år og ble fullført i 1995. Kilometervis med nye kloakkledninger ble lagt for å redusere forurensningen i elva. Alt ble ledet til et nytt renseanlegg på Solumsstrand.

I dagens pengeverdi var kloakkinvesteringen på en milliard kroner. I 1987 var bare 20 prosent av byen tilknyttet renseanlegg.

I løpet av en snau tiårsperiode fikk vi en elv og fjord, som var et eneste stort giftlager, nesten helt ren igjen. Sportsfiskere og fiskeforvaltere sier at fjorden ikke har vært renere siden før krigen.

Den store Høststormen

I to oktoberdager opplevde Drammen en av de aller verste høststormene på mange tiår. Tak blåste av boligblokker på Åssiden, 2000 biler ble ødelagt av vann på Bilhavna.

Folk kjempet for å holde kjellere fri for vann. Gater så ut som strie elver. Det var jordras, hull og søle.

Vannet flommet ned. Det ble satt rekord på rekord og på Drammen jernbanestasjon kjørte togene i det som lignet en elv. Kjørestrømmen ble borte og diesellokomotiver måtte til for å få togene fram.

Skadene etter flommen og uværet beløp seg til millioner av kroner.

Når man er inne på været var vinteren 87 knallkald i byområdet. 11. januar 1987 ble det målt minus 28 grader i Museumsparken.

Første kvinne

Byen fikk sin første kvinnelige ordfører etter valget i 1987. Turid Wickstrand Iversen fra Høyre hadde riktignok vært fungerende ordfører nesten ett år mens Einar Haflan var syk, men nå ble hun valgt.

Høyre måtte inngå et valgsamarbeid med Fremskrittspartiet og Hroar Hansen ble varaordfører.

I fireårsperioden fram til 1991 fant Frp-varaordfører Hroar Hansen på mye rart, men Høyre-ordfører Turid Wickstrand Iversen holdt noenlunde orden på det «blå» flertallet, og det ble tatt mange viktige politiske initiativ i den perioden.

LES OGSÅ: Byens første kvinnelige prest i 1987.

Papirkrise

Krisen innen papirindustrien fortsatte. I 1987 var det Sunland-Eker som måtte gå til oppsigelser av 70 ansatte.

Langsomt forsvant i slutten av 80-tallet hele den tradisjonsrike papirindustrien langs munningen av Drammenselva.

Kommentarer til denne saken