Gå til sidens hovedinnhold

Åpnet bru for fremtiden

Artikkelen er over 10 år gammel

En snor ble klippet. Trafikken begynte å gå i fire felter på den doble motorveibrua – ei bru for fremtiden.

DRAMMEN: Bangeløkka kl. 06.00 16. november. Ufyselig regn. Mange godt voksne menn i Statens vegvesens uniformer. Brua som er beregnet til å stå i 100 år ble åpnet for trafikk uten stor ståhei.

Jeg hadde vært med på det hele en gang tidligere – for 31 år siden – 4. oktober 1975.

«Et smykke»

Den gang var åpningen av det som ble kalt «et smykke rundt Drammens hals», en nasjonal begivenhet. Daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja var til stede.

Det var korpsmusikk og taler.

I løpet av de siste 15 årene hadde det dryppet rundt regnet 4,5 milliarder statlige veikroner over Drammen. For Drammen har utbyggingen av veinettet tatt trafikken vekk fra sentrum, betydd at byen har blomstret og utviklet seg i en helt annen retning enn man kunne anta da veiplanene begynte å ta form.

«Kommunikasjonsbyen»

Motorveibrua betydde mye for Drammen da den første delen ble åpnet for 31 år siden – og den betyr stadig like mye i dag. Nå sørger den for at transport av mennesker og gods kommer raskt fram i det moderne Norge.

Den viser at Drammen ikke bare er «elvebyen», men også «kommunikasjonsbyen», skrev undertegnede den gang for fire år siden.

LES OGSÅ: Donkeyboy dukket opp i 2006

Kom aldri til Strømstad

Harryturer til Strømstad med hurtigferje fra Drammen. Det var november måneds store samtaleemne i Drammen.

I Drammen ble folk engasjert over ferjeplanene og bestilte billetter i vilden sky, inntil ferjen ble lagt på is, ja nærmest havarerte økonomisk.

I utgangspunktet skulle drammensere klare for flesketur entre hurtigbåten
«Rygerkongen» 1. desember 2006. Firmaet Lavprisfergene AS sto bak ruten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

«Rygerkongen» het hurtigbåten

Få dager før båten skulle legge fra kai kom det fram at den manglet de nødvendige tillatelsene for å krysse Oslofjorden og seile inn i Sverige, ifølge Sjøfartsdirektoratet.

Reisende lystne på å handle billig taxfree alkohol, fikk heller ikke ønsket oppfylt. Båten kunne nemlig ikke selge øl, vin, sprit eller parfymeartikler om bord.

Alt dette gjorde at reisemålet ble endret fra Strømstad til Elløs, men ferjedrømmen grunnstøtte.

Farvel til Sportskafeen

Med sang, pils og svette minner tok gammel og ung et livlig farvel med Sportskafeen på Marienlyst.

«I hate to go», sang bandet i teltet utenfor Sportskafeen, som gikk inn i historien etter 50 år i Drammens sportsmiljøs tjeneste. Da ble den revet for å gjøre plass til det nye badet på Marienlyst.

Det var ikke uten vemod at vennene av kafeen drakk bygget farvel.

– Jeg husker godt da Sportskafeen ble åpnet med kanapeer og ståhei i 1958, og vi fikk nye garderober der. Det var som å gå fra middelalderen til moderne tid. Sportskafeen var et flott bygg den gang med separate garderober og skap med nøkler. En ny tid, mintes Rolf Hæhre

De to siste årene før riving hadde Drammen Bandy brukt Sportskafeen som klubbhus.

Og hele 2006 kunne byens befolkning se at Drammens nye signalbygg, Papirbredden, reise seg og bli ferdig med sin karakteristiske glassfasade mot elva.

Dette skjedde også i 2006:

Politiet startet i 2006 «Prosjekt vinning», der målet er å ta flere hverdagskriminelle, de som stjal biler, gjorde innbrudd i hus, stjal fra butikker og knertet ruten på bilen din.

Innsamlingen til seilskuta Christiane fikk en knallstart i form av en gave på 250.000 kroner.
– Christiane er en så viktig del av byens historie at vi fant det riktig å gi et bidrag til restaureringen, sier seniorkonsulent Jan Jørgen Skarre i Sparebanken Øst til Drammens Tidende. Pengen gikk til innsamlingsaksjonen for den 126 år gamle seilskuta som trengte omfattende reparasjon og utbedring.

To lag som deltok i Coca-Cola-cup i Drammenshallen ble utvist etter bråk. Det var høy temperatur i kampen og hardt spill. Da to stykker braket sammen etter en takling, blåste dommeren av. Det kom noen tilskuere ut på banen,

Ole Herman Borgans drakttabbe ble Europas største sportsnyhet.
Assistentdommeren fra Drammen var to dager unna sin største kamp i karrieren. Sammen med dommer Rune Hauge og assistentdommer Steinar Holvik skulle han dømme mesterligafinalen mellom Barcelona og Arsenal. Men det var da Borgan ble avbildet med Barcelona-drakt i Drammens Tidende, at drømmen brast. Plutselig ble bildet av den norske assistentdommeren Europas største sportsnyhet
 

LES FLERE HISTORISKE SAKER HER

Kommentarer til denne saken