Gå til sidens hovedinnhold

Én stemme for en femtilapp

Artikkelen er over 10 år gammel

Stem Ap. For en femtilapp og en kebab ble stemmer «kjøpt» i lokalvalget i Drammen. Det som ble omtalt som valgfusksaken dominerte det nasjonale nyhetsbildet i ukevis.

DRAMMEN: Ap-politikeren Yousuf Gilani ble på et vis rikskjendis i 2007 fordi han ble klistret til valgfusksaken. Først da saken ble henlagt og Gilani renvasket, ble det stille i media.

– Det var en helt absurd måned, og noe av det verste jeg har vært med på, fortalte Gilani i et intervju to år etterpå.

– Det føltes som et mareritt som aldri ville ta slutt. Hver natt jeg la meg for å sove, ba jeg til Gud om å slippe å se mitt navn i mediene dagen etter, sa Gilani.

LES OGSÅ: Alt om valgkaoset i 2007

«Brun, men ikke dum»

– Denne saken var rent oppspinn uten rot i virkeligheten. Jeg følte at journalistene trengte et ansikt, og det at jeg som en flerkulturell person, gjorde saken enda bedre for pressen, sa han og fortsatte:

– Det er greit at jeg er brun, men jeg er ikke dum.

Valgfusksaken i Drammen første til at den gang kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) gjennomgikk valget i alle landets kommuner.

– Vi er opptatt av å bidra til et valgsystem som gir tillit og trygghet, sa hun.

TAXI-aksjon

Det pep i mobilen tidlig en søndags morgen til en av avisen kvinnelige journalister: «Til alle jenter i drammensdistriktet. Ikke ta taxi nr. XX! (nummeret fjernet. red.anm.) Da dette ikke var en hyggelig opplevelse for oss. Han er anmeldt tre ganger, men kjører dessverre fortsatt taxi! Send denne mld. videre til dine venninner!»

Det viste seg at flere hundre jenter i Drammens-distriktet hadde fått tekstmeldingen.

Etter sms-aksjonen inndro politiet kjøreseddelen til taxisjåføren. De mente han ikke var skikket til å kjøre drosje.

Katt i veggen

Dyrehistorier er alltid godt avisstoff, og en hendelsen i mai vakte betydelig oppmerksomhet.

Et gammelt hus midt i Drammen sentrum var under restaurering da man hørte mjauing inne i en endevegg i kjelleren.

Det ble saget hull i veggen, men katten som var der inne, kom ikke ut før kattevennen Berna Skreen ble tilkalt. Hun klarte å lokke ut katten -som trolig hadde vært innestengt i to uker. Katten var temmelig tynn. Hvordan katten hadde kommet seg inn i veggen, er en gåte.

– Det hører med til historien at Berna Skreen tok vare på katten og fôret den opp, mens hun lette etter eieren.

Hun gikk fra hus til hus i området ved Høytorget, der katten ble funnet. Etter to ukers leting, lyktes hun. Det viste seg at katteeieren bodde like i nærheten. Katten kjente igjen eieren sin, han rullet rundt og begynte å male fornøyd.

Fest på skinner

Hele høsten brukte ungdom lørdagstoget mellom Drammen og Kongsberg som partytog. Urinering inne på toget og klatring på lokomotivet. Dét vartet mer enn 60 ungdommer opp med helg eller helg.

Ølknusing var obligatorisk, likeså vold mot –og sjikanering av konduktørene.

En politiaksjon i oktober førte til at flere unge mellom 16 og 23 ble bøtelagt. Siden har ikke festen gått på skinner.

Flaks reddet Hannes liv

Da valpen falt i sjøen, hoppet Hanne etter. Men så ble hun fanget mellom to lektere i det strie vannet. Bare flaks gjør at hun lever.I skumringen ved 23-tiden en fredag kveld lå Hanne Terjesen (52) nedkjølt i sjøen mellom to lektere på Tangen i Drammen. Med den ene armen klamret hun seg fast til et tau på den ene lekteren. Med den andre armen niholdt hun på hundevalpen Kaiman (11 uker).

Hanne hadde vært på en av sine vanlige kveldsturer langs kaia med hundene Sam og Kaiman da det gikk fryktelig galt. Bullterrier-valpen Kaiman skulle hoppe fra en lekter til en annen. Men Kaiman bommet og havnet i vannet.

– Han forsvant i strømmen som et lite blad, forteller Hanne Terjesen.

Hun tenkte kun på å redde valpen, og hoppet etter. Det så mørkt ut for de to. Men Hanne og valpen hadde flaks. Veldig flaks. Martin Gustavsen og Kristian Køhn var nemlig på jobb med Sjøheimevernet.


– Jeg sto foran i lettbåten og oppdaget plutselig at det lå noe hvitt mellom lekterne, forteller ledende menig Martin Gustavsen.

– Det viste seg å være en hundevalp, og så hørte jeg at noen ropte om hjelp. Da fikk jeg plutselig øyekontakt med en kvinne som lå i sjøen mellom de to lekterne, forteller Gustavsen.

Tre minutter etter at alarmen gikk på båten var kvinnen trygt på land. Hun var nedkjølt og sliten, men i live.

LES FLERE HISTORISKE SAKER HER

Kommentarer til denne saken