Gå til sidens hovedinnhold

Nyttårsfest, tunnel og avisdød

Artikkelen er over 10 år gammel

Natten til år 2000 samlet tusenvis av drammensere seg på Bragernes torg, byens tusenårssted.

DRAMMEN: – Jeg håper at barna får all den kjærlighet de trenger. Det var ti år gamle Eline Simensen Hafskjolds tusenårsønske, fremført under folkefesten på Bragernes torg nyttårsaften.

Flammende taler og blafrende fakler varmet. Imponerende mange drammensere hadde blitt lokket ut av godstolen i nærmere ti minusgrader.

Prosjektleder for tusenårsfeiringen i Drammen kommune, Ragne Buer, delte ut 1300 fakler som dannet et imponerende skue der de lyste opp toget over bybrua.

– Et praktfullt syn, uttalte ordfører Lise Christoffersen.
– Svært hyggelig å se så mange drammensere, sa Jonas Fjeld.

Fjeld varmet

Den stivfrosne folkehopen fikk etter hvert også god anledning til å rugge litt varme inn i kroppen da Drammens og Konneruds store sønn, Jonas Fjeld, slo til med gamle klassikere som «Drammen i regn» og «Engler i sneen», sistnevnte i duett med Naima Ninette Gulbrandsen i sangkoret Apollon.

Håp og fremtidstanker hadde også ordfører Lise Christoffersen i sin nyttårstale. Hun understreket at det vil bli mer og mer viktig å ta vare på det lokale.

– Det er her i Drammen vi skal leve, og nå må vi slutte å sutre og i stedet få opp begeistringen og engasjementet for byen vår, var oppfordringen fra drammensordføreren den siste dagen i det forrige årtusen.

Tusenårsstedet

Få dager etterpå avduket hun granittinskripsjonen på Torget som for alltid vil vise at det var tusenårsstedet som Drammen valgte. Torget har gjennom 250 år vært drammensernes fremste møte- og festplass.

– Vi må gjenreise møteplassen, stedet for opplevelse og livskvalitet, sa ordføreren under denne avdukingen. Hun så for seg mange muligheter for å gjenskape torget som treffsted.

– Skøytebane om vinteren, sjakkbrett om sommeren, dette er ting vi vil planlegge og finne ut av de neste fire årene.

– For oss er dette en kjærkommen anledning til å fokusere på byutvikling i Drammen. I 2011 fyller Drammen 200 år. Da er det naturlig at hovedfeiringen skjer her, på tusenårsstedet vårt, sa Christoffersen.

Gjennomslag

Etter flere år med politiske diskusjoner om korte og lange tunneler, ble det på slutten av året gjennomslag i den 2.500 meter lange Bragernestunnelen som skulle føre biltrafikken utenom bykjernen.

En siste kraftig salve, og dermed var det hull fra Brakerøya til Hamborgstrøm.
Først sommeren 2002 ble Bragernestunnelen offisielt åpnet. Men før trafikken ble satt på, ble det et mosjonsløp gjennom tunnelen fra Brakerøya til Hamborgstrøm med innkomst på Bragernes torg.

Sykehusdebatt

Beliggenheten til et nytt sykehus er ingen ny sak. I 2000 raste debatten i fylkeskommunen, som den gang hadde ansvar for sykehuset.

– Føljetongen om sentralsykehusets fremtidig plassering ruller videre, skrev avisen, og la til at det skiftet mellom drama og komedie, med islett av science fiction. 

Slutt for Fremtiden

2000 var også året da media-Drammen ble fattigere.Etter 95 år gikk Fremtiden/DrammensAvisa inn.

44 mistet jobben da DrammensAvisa Fremtiden begjærte seg selv konkurs.
Stemningen var trykkende i DrammensAvisas lokaler i Drammen sentrum i da sluttmeldingen kom.

De yngre medarbeiderne hadde en galgenhumoristisk tone, mens de eldre ikke lenger orket å være budbringere for den litt fandenivoldske Fremtiden-tonen som i alle år hadde vært redaksjonens kjennemerke.

– Vi orker ikke mer, nå. Du må huske på at vi gjennom en årrekke har vært utsatt for seigpining, sa en erfaren journalist til Drammens Tidende. Ansvarlig redaktør og disponent Ivar Gunnar Lia forstår de ansattes situasjon. Han er selv uten jobb:

– Dette er min tyngste dag, sa han.

Dette skjedde også i 2000: 

Kjeden «Bowling1» satset i Drammen. I januar neste år regner de med å ha en ny bowlinghall med 24 baner klar i Austadgata 2 vis-ˆ-vis Drammen Meieri.

Drammens Teater blomstret i tusenårsåret. Fra 1997 – det første driftsåret etter gjenoppbyggingen – med 56.000 besøkende, har hele 80.000 funnet veien til byens teater i år. 

SIF inntok igjen eliteserien.

For tredje gang på et halvt år slo ranere til mot bankfilialen på Gulskogen senter. Og for andre gang på sju år kom raneren vindusveien.

Turistsjefen og Turistkontoret i byen hadde et år fylt med kritikk og anklager om økonomisk rot og fiktive anbud i samband med tidligere års utgivelse av «Drammensguiden».

Drammen ble i en ny meningsmåling den «blåeste» storbyen i landet.


 


 

Kommentarer til denne saken