DRAMMEN: Klokken er 23.44 4. juni 1997. Et voldsomt bombesmell ryster Nybyen og høres over hele byen. Bandidos-hovedkvarteret i Konnerudgata er sprengt. En kvinne i 50-årene blir drept, tre skadede bringes til sykehus.

Fredelige Konnerudgata lignet en krigssone. En kvinne som tilfeldigvis kjørte forbi, ble drept av eksplosjonen. Den uskyldige kvinnen ble MC-krigens første sivile offer. Hennes ektemann ble alvorlig skadet.

Hus og leiligheter i nesten en kilometers omkrets fikk store skader. Noen boliger ble totalskadd. Flere øyenvitner og mennesker som befant seg i hjemmene sine ble innlagt på BSS med sjokkskader.

38 evakueres på grunn av fare for ammoniakklekkasje og fordi boligene deres er ødelagt. Drammen havnet i nyhetsbildet verden over.

Pulverisert

Bygningen der Bandidos hadde sitt hovedkvarter ble pulverisert. Nabobygget Drammens Is sto i flammer i timevis etter eksplosjonen.

Bygninger er skadet i en omkrets på flere hundre meter rundt bombestedet, vinduer knust, dører og vegger skjeve etter trykkbølgen.

Ifølge Norges Forsikringsforbund måtte forsikringsselskapene ut med 280 millioner kroner i erstatningsutbetalinger etter bombeangrepet.

Terrorangrep

Politiet mente attentatet mot Bandidos' klubblokaler i Konnerudgata var et velregissert, nøye planlagt terrorangrep der hensikten var å oppnå anerkjennelse og aksept hos Hells Angels internasjonalt.

Sprengstoff på mellom 30 og 50 kilo ble brukt i bomben som jevnet Bandidos-bygningen med jorden. Sprengstoffet var en blanding av diesel og kunstgjødsel –det samme som i Oklahoma-bomben.

Med fare for eget liv kjempet ansatte ved Drammen brannvesen for å få kontroll over situasjonen etter bomben i Konnerudgata. MC-klubbens hus lå i ruiner, Drammens Is sto i brann, to boligblokker over veien brant, et rør med ammoniakkgass var lekk, gassflasker eksploderte og en kvinne lå drept i en utbrent bil.

– Mange rykter svirret tidlig i redningsfasen. Vi hadde ikke alltid alt under kontroll, og en rekke problemer oppsto underveis. Taket til Bandidos lot vi bare brenne. I stedet konsentrerte vi oss om å kjøle ned ammoniakktankene, fortalte den gang brannsjef Gunnar Sønsteby.

Sju tiltalt

Første fire og et halvt år etter eksplosjonen – mente politiet de aller fleste tråder rundt Bandidos-bomben var samlet og rettssakene kunne begynne.

Minst sju personer tilknyttet Hells Angels skal enten ha utført attentatet eller deltatt i planleggingen, het det den gang.

60 år med is forsvant

For Drammens Is ble konsekvensene av Bandidos-bomben store. Mer enn 60 års tradisjon med iskremproduksjon i Drammen ble byhistorie. Produksjonen ble flyttet og videresolgt, og etter noen år forsvant hele Drammens Is-navnet fra butikkene.

Ser man bort fra Bandidos-bomben var 1997 et år der byen var inne i en positiv utvikling på mange måter. Det var anleggsstart for Veipakke Drammen. Det nye veisystemet var ventet å gi store positive ringvirkninger for byen i år som kom.

En stor del av Strømsåstunnelen var bygget og det ble gjennomført omfattende omlegginger av vann-og avløpsledninger ved Fylkeshuset i forbindelse med Bragernestunnelen. En annen stor samferdselsbegivenhet var åpningen av tverrveien på Gulskogen.

Åpnet det "nye" teatret

Lørdag 8. februar åpnet igjen Drammens Teater etter drøye tre år med gjenoppbygning. Nesten helt ned til minste detalj var byens stolthet gjenskapt.

Utvendig var murene reddet og beholdt og innvendig hadde teatret, selv om det så nesten likt ut som da brannen startet, fått nytt moderne teknisk utstyr.

Kong Harald var i spissen for mange prominente gjester under åpning og selvfølgelig var teaterkongen, 94 år gamle Per Aabel (bildet) til stede sammen med blant andre Wenche Foss.

– Det gamle Drammens Teater var elsket av alle skuespillere og det er en glede å se det igjen, sa Per Aabel.

– Gjenoppbyggingen av Teatret er vidunderlig, sa han og mente teatret fortjente gjestespill fra hele verden.