Muslimsk i kirken

<b>Åpent for alle.</b> Muslimer, kristne, hinduer og humanister, ja alle er hjertelig velkomne, sier prest Ivar Flaten. Han håper på fullsatt sal når kirken inviterer til muslimske fortellinger om Jesus, Moses og Ismael. FOTO: AYSE KOCA

<b>Åpent for alle.</b> Muslimer, kristne, hinduer og humanister, ja alle er hjertelig velkomne, sier prest Ivar Flaten. Han håper på fullsatt sal når kirken inviterer til muslimske fortellinger om Jesus, Moses og Ismael. FOTO: AYSE KOCA

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Fjell kirke inviterer til muslimsk forestilling.

DEL

Den nye presten i Fjell kirke går nye veier for å skape dialog mellom muslimer og kristne. Mandag inviterer han kirkegjengere og muslimer til en forestilling om tre hellige profeter og deres mødre, tolket på muslimsk vis i et kristent rom.

MUSLIMSK SPILL. -Mine kolleger mener nok at jeg går for langt, men vår tro tåler fortellinger fra islam, mener Ivar Flaten.
Med forestillingen "Tre mødre til tre profeter" får publikum servert historier fra Koranen, der Maria blir til Maryam og Hagar til Hajar. Fortellerne Thea Breivik, Rita Kaas Helgerud og Anne G. Kleive ikler seg roller som mødrene til Isa (Jesus), Musa (Moses) og Ismael. Slik håper Ivar Flaten å samle muslimske og kristne drammensere, i et og samme kirkerom.
-Fortellingene vil fenge, for kvinneskikkelsene blir gjenkjennbare for begge grupper, mener Flaten.

FELLESARV. -Vi driver ikke forkynning av islam, dette er bare fortellinger som blir fortalt slik de står, bedyrer Flaten.
Fortellinger om hellige profeter og deres mødre beskriver han som muslimer og kristnes felles kulturarv.
-Vi må ikke glemme at mange bibelske fortellinger ofte er å finne igjen i Koranen og Hadith. Men Jesu guddommelighet skaper den største uenighet, legger han til.
For ifølge den muslimske tolkningen er Jesus kun en hellig profet, det vil si Guds sendebud, og ikke Guds sønn.
-Så lenge vi forstår hverandres tro, kan vi respektere at vi har ulike meninger, sier han.
Presten tror ikke at en muslimsk fremstilling av Jesus og Maria vil stoppe troende kristne fra å komme på forestillingen, ei heller tror han at kirkerommet skal avskrekke muslimske drammensere.
-Fortellingene støter ingen, sier han.

ÅPEN KIRKE. -Ja, vi er en kristen menighet, men vi skal på samme tid være et treffpunkt for beboerne. Vi har et ansvar for å forene bydelen, sier den nye presten optimistisk.
Flaten tror møteplasser er nødvendig for gjensidig forståelse og tillit.
-Ellers kan vi ikke unngå "de"- og "oss"-holdninger. Forestillingen om den andre kan bare brytes i møte med hverandre, sier han.
-Fortellingene appellerer egentlig til alle, for den omhandler i hovedtrekk menneskelige relasjoner, slik som moderskap, kjærlighet og svik, sier Flaten.
Det at forestillingen foregår i et kirkerom, ser han ikke på som et problem.
-Visjonen er at kirken skal være et åpent rom for alle, uansett etnisk og religiøs tilknytning.
Derfor håper han på bredest mulig oppslutning mandag aften. Han har allerede invitert muslimske foreninger i byen.

Artikkeltags