Gå til sidens hovedinnhold

Ministeren møtte morgendagens gårdsarbeider

Artikkelen er over 4 år gammel

Jan Tore Sanner tok styringen og showet friskt med Thorvald i Sylling torsdag morgen. Ministeren er på teknotur for å modernisere seg.

LIER: Sammen med roboten Thorvald demonstrerte jordbærbonde Simen Myhrene morgendagens muligheter i landbruket.

Etterpå, med noen haltende nybegynnerfeil og et par skikkelige skrens, fikk Sanner selv prøvekjøre landbruksroboten, som er nummer to i sitt slag i Norge. Den første er allerede solgt til England.

– Jeg drar på teknotur for å besøke bedrifter som gjør noe nytt og spennende med teknologi, som jobber smartere og skaper nye arbeidsplasser, sier Jan Tore Sanner.

– For meg er det viktig å møte disse miljøene og lære av dem som skaper de nye løsningene.

LES OGSÅ: Flyttet butikken ut av Drammen etter 39 år

Sprøyter ikke i det hele tatt

Jordbærprodusent Simen Myhrene i Sylling har hatt Thorvald, produsert av Saga Robotics AS, på jevnlige arbeidsøkter i to år nå og er veldig  begeistret over resultatene.

– Vi trenger ikke å sprøyte i det hele tatt, sier Myhrene og forteller at Thorvald jobber best om natten. Da stråler han jordbærplantene med ultrafiolett lys for å hindre soppangrep.

– Landbruksroboter som Thorvald gir mange fordeler, sier Ellen Altenborg i Saga Robotics.

 

– Ingen andre kan gjøre den jobben Thorvald gjør. Å stråle manuelt er alt for kostbart. Men UV-stråling mot sopp på plantene er svært effektivt, dét har vi visst lenge, og når en robot gjør jobben, er det både lønnsomt og miljøvennlig.

Thorvald er utviklet av forsker Pål Johan From og hans medarbeidere på Ås. Saga regner med å ha ti roboter spredt rundt på norske gårder i løpet av året.

LES OGSÅ: Legger ned i Drammen - over 70 mister jobben

Omstillingsvilje

Tema for ministerens innholdsrike teknotur er digitalisering i næringslivet og vilkårene for gründerskap og omstilling.

Torsdag var Sanner innom velferdsteknologi i Asker og morgendagens landbruk i Lier, før turen gikk til teknologiparken på Kongsberg.

Ellen Altenborg sier oppdraget med UV-stråling bare er begynnelsen på robotisering i landbruket. Hun tror Thorvald og robotvennene hans i fremtiden vil ta over mange arbeidsoppgaver i denne bransjen.

– Vi ser for oss roboter som luker, som plukker frukt og bær og som sørger for transport, for eksempel. På danske sykehus jobber robotene nå med bringe prøver til laboratoriet og hente håndklær fra vaskeriet, sier Altenborg.

LES OGSÅ:

Fra hest til traktor til robot 

På mange måter er Thorvald bare en slags verktøybærer, en robotplattform som kan kobles til ulike verktøy – litt på samme måte en traktor.

Forskerne jobber kontinuerlig med nye oppgaver for robotene og ser for seg at de kan hjelpe til med å så, gjødsle og bekjempe ugress, bistå med innhøsting og overvåke åkeren for plantesykdommer.

Ifølge professor Pål Johan From er robotene på alle måter bedre enn tradisjonelle landbruksmaskiner, som for eksempel traktoren.

– Thorvald forurenser ikke, til forskjell fra traktoren den kommer til å ta over for. Den ødelegger ikke jorda slik store, tunge maskiner gjør. Den skaper bedre vekstforhold for plantene og gjør det mulig å produsere mer mat, sier professoren.

– Jeg ser et enormt potensial i å robotisere landbruket. For det første vil vi få et mer bærekraftig landbruk med reduserte utslipp og jordpakking. I tillegg vil vi få mer presise systemer som gjør at vi kan produsere mer mat på samme areal enn det vi gjør i dag.

LES OGSÅ: Tidligere prosjektleder bekymret: – Store mangler i vurdering av trafikantenes sikkerhet

Kommentarer til denne saken