DRAMMEN : Stoffet MMS som selges hos en nettbutikk fra Drammen, promoteres som en mirakelkur som hjelper mot alt fra bakterier, virus, sopp, parasitter, ormer og mugg. Det påstås også at det hjelper mot hepatitt A, B og C samt malaria, tuberkulose, aids og kreft.
 

Ren gift

– Dette er svært alvorlig. Jeg vet ikke om det er uvitenhet eller kynisme, men de som selger dette middelet kan åpenbart ingen ting om kjemi. Dette er ren gift og er svært farlig å innta, sier lege Pernille Nylehn (bildet), spesialist i allmennmedisin og styremedlem i organisasjonen Skepsis.

Organisasjonen, som ønsker å være et kritisk korrektiv til dårlig begrunnede påstander i norsk offentlighet, har nå meldt nettbutikken Biopuls.no til Mattilsynet.

– Det eneste som stemmer fra nettbutikkens beskrivelse er at det brukes som desinfeksjonsmiddel. MMS inneholder 28 prosent natriumkloritt, til sammenligning bruker man 2 prosent natriumkloritt i industrien som blekemiddel. Hos Biopuls selges det som et ufarlig mineral man skal drikke, det er helt vanvittig, sier Nylehn.

LES OGSÅ: Etterforskes for smugling av helsekost

Mattilsynet reagerer

Nettbutikken Biopuls.no i Drammen er ikke ukjent hos Mattilsynet. De har gjentatte ganger krevd at markedsføringen av det farlige stoffet må stoppe.

– Indirekte selges dette stoffet fortsatt som legemiddel eller kosttilskudd. Det er ulovlig, påpeker seniorinspektør Kristin Neberg hos Mattilsynet i Drammen.

Hun vil nå på ny ta opp saken med nettbutikken.

– Dette er et stoff som er ment for bleking eller desinfisering i industrien og kan være svært farlig å innta, sier Nedberg og advarer mot å bruke middelet.

LES OGSÅ: Nå kan du sjekke folkehelsa i din kommune

Fjerner teksten

Eieren av nettbutikken Biopuls, Wencke Solberg, avviser kritikken.

– Jeg har bare positive tilbakemeldinger fra kunder som har brukt MMS. Mange har hatt ulike plager som ble borte da de begynte å bruke det. Jeg har selv brukt produktet mot influensa med god effekt, hevder Solberg.

Hun ønsker imidlertid å rette seg etter Mattilsynets krav.

– Jeg fjerner nå all tekst på nettsiden. Jeg oppfattet at Mattilsynet mente det som sto der nå var greit sist jeg var i kontakt med dem, men om de mener noe annet skal jeg selvfølgelig rette meg etter det, sier Solberg.

Allerede i 2010 gikk amerikanske Food and Drug Administration ut og advarte forbrukere mot å kjøpe MMS-produkter. De viser til at MMS ikke har noen klinisk bevist helseeffekt og peker på at bivirkningene kan være svært alvorlige.

Bivirkninger

De vanligste rapporterte bivirkningene er vedvarende magesmerter, oppkast og diaré, som kan føre til dehydrering. I Norge har ett barn også blitt innlagt på sykehus etter å ha inntatt MMS.

Også Legemiddelverket, Mattilsynet og Helsedirektoratet samt Verdens helseorganisasjon og helsemyndigheter i en rekke land har tidligere gått ut og advart sterkt mot MMS, eller Miracle Mineral Solution som det også heter.

Mannen bak mirakelkuren, den religiøse lederen Jim Humble fra USA, mener på sin side at hundretusener av liv har blitt reddet på grunn av MMS. Han påstår også at det er gjort over 100.000 vitenskapelige tester av produktet, men uten at det er redegjort for disse.

Les flere nyheter fra dt.no