La Visa-kortet ligge

BRUK DETTE: – La Visa-kortet ligge i lommeboka, og bruk kredittkortet når du handler på nettet. Ellers tar du en stor risiko, advarer DNB-sjef Øystein Dyre-Hansen ved bankens personkundeavdeling i Tønsberg. Foto. Asbjørn Olav Lien.

BRUK DETTE: – La Visa-kortet ligge i lommeboka, og bruk kredittkortet når du handler på nettet. Ellers tar du en stor risiko, advarer DNB-sjef Øystein Dyre-Hansen ved bankens personkundeavdeling i Tønsberg. Foto. Asbjørn Olav Lien.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Til netthandel er det bare kredittkort som gjelder.

DEL

– Gir du fra deg betalingsinformasjon fra Visa-kortet på nettet, blottstiller du selv, og du blir prinsippet rettsløs.

Det sier sjef for DNBs personkundeavdeling i Tønsberg Øystein Dyre-Hansen.

Da tallene fra bankens egen spørreundersøkelse kom inn, ble den erfarne bankmannen sjokkert.

– Det viser seg at 35 prosent av kundene våre bruke Visa-kortet når de handler på nettet. Det er jo altfor, altfor mye. Jeg tror det rett og slett skyldes uvitenhet blant folk, sier han.

Likevel er det ti prosent flere på Oslo øst og Akershus øst enn i Vestfold som fisker fram Visa-kortet når de netthandler, viser DNB-undersøkelsen, som er utført av Ipsos NMI.

Kvikkfiks

DNB-sjefen bekymrer seg særlig for hva som kan skje når vestfoldingen setter seg foran skjermen for å kjøpe julegaver fra nettsider i utlandet.

– Ikke alle som står bak disse nettsidene har ærlige hensikter, advarer Dyre-Hansen, som har en enkel kvikkfiks for hele problemet.

– Bruk kredittkort, er den klare beskjeden han gir.

Ifølge bankens egne undersøkelser vil hver femte nordmann kjøpe julegaver på nettet i år.

– Og så viser deg seg at halvparten av dem igjen betaler med sitt vanlige bankkort, og ikke kredittkortet, påpeker Øystein Dyre-Hansen.

– Det sikreste er da å ha brukt kredittkortet til selve kjøpet. Da er man forsikret om man blir lurt, og det er kredittkjøpsloven som gjelder.

– Er det feil eller mangler ved varen da, er det mye lettere å få refundert pengene også.

Dyre-Hansen peker på at den rentefrie kredittiden på 45 dager er et gode. Bruker man Visa-kortet, går pengene rett ut fra konto.

Han tilføyer en advarsel:

– Utenlandske nettsteder kan ha svært lave priser på varene sine. Glem ikke at frakt, moms, toll, særavgifter og fortollingsgebyr kan komme i tillegg. Da kan varen fort bli dobbelt så dyr, sier DNB-sjefen, som anbefaler folk å bruke importkalkulatoren på toll.no før de trykker på kjøp-knappen på skjermen.

Artikkeltags