Gå til sidens hovedinnhold

Hellefoss slått konkurs

Artikkelen er over 8 år gammel

Enda en treforedlingsbedrift er gått over ende. 88 ansatte mister jobben.

ØVRE EIKER: Fredag klokken 12.00 ble det åpnet konkurs i Hellefoss AS i Øvre Eiker. Treforedlingsbedriften begjærte oppbud i Eiker, Modum og Sigdal tingrett.

Søsterbedriften Valfos i Kragerø er også begjært konkurs.

For stor gjeld

Som bobestyrer ble advokat Tom Hugo Ottesen i Kvale Advokatfirma DA i Oslo oppnevnt. Han er en av de mest erfarne konkursadvokater i landet.

– Årsaken til konkursen er at vi ikke klarte å betjene gjelden vår. Vi er i en tøff konkurranse i et tøft marked, og sammen med en sterk krone ble det for vanskelig. Derfor så vi ingen annen utvei enn å begjære oppbud, sier daglig leder ved Hellefoss AS, Trond Lindborg til dt.no.

Fabrikken hadde problemer med å betale sine leverandører. Selv om selskapet bak papirfabrikken er konkurs, så fortsetter produksjonen utover kvelden før den stenges.

Når maskinene etter all sannsynlighet skrus av i kveld eller natt til lørdag en gang, er det fordi fabrikken rett og slett er helt tom for råstoff.

– Vi jobber med å få nye eiere inn, eller at de nåværende eierne kan gå inn med ny kapital. For vi mener det er liv laga for bedriften, sier Lindborg.

Dermed var det ikke nok at Hellefoss har levert papir til «husmorporno»-bestselgerserien «Fifty shades of gray». I 2012 fikk bedriften et etterlengtet oppsving blant annet på grunn av denne leveransen.

LES OGSÅ: 300 mister jobben på Södra Cell

Overraskende

For de ansatte var konkursen overraskende. Klubbleder Arne Gundersen i Fellesforbundet skyndte seg ned på fabrikken så snart han fikk høre om konkursen.

– Noen tar dette veldig tungt, og mange vil slite nå. Flere vil måtte vente på lønn og feriepenger ved konkurs, sier Gundersen til dt.no.

Det er foreløpig tillyst et allmøte på mandag. Da vil Fellesforbundet sentralt sende et par representanter for å hjelpe de ansatte.

– Dette er overraskende, og vi stiller spørsmål ved prosessen. Hvorfor var ikke tillitsvalgte varslet, spør Jan Petter Gundersen, distriktssekretær i LO Buskerud.

Han fikk først vite om konkursen da han leste dt.no, og tok umiddelbart kontakt med Fellesforbundet sentralt.

LES OGSÅ: Ap ønsker statlig eierskap i Tofte

Ikke eneste

Dette er ytterligere en bedrift innen treforedling som nå går over ende. I fjor ble Follum fabrikker på Hønefoss og Peterson As i Moss avviklet. Södra Cell Tofte står foran en nedleggelse og nå kom konkursen i Hellefoss. 

Fabrikken har hatt røde tall de siste årene.

Siste offentlige regnskap er fra 2011 og viser et underskudd før skatt på 27,5 millioner kroner av en omsetning på 228,5 millioner. Året før var underskuddet på 9,0 millioner av en omsetning på 251,8 millioner.

Fabrikken har i dag 88 ansatte som alle er bedt komme på jobb som vanlig.

– Fram til allmøtet på mandag skal vi fortsette driften som normalt, helt til vi ikke har mer råstoff igjen eller får beskjed om noe annet. Det er opp til bobestyreren å bestemme, sier klubbleder Gundersen.

LES OGSÅ: Skog av problemer med Tofte-kutt

LES OGSÅ: Hellefoss må kutte
 

Kommentarer til denne saken