– Nå vet jeg hva jeg skal studere

 Donya Jabari har brukt de siste to årene på å bekymre seg over hva hun skal studere. Yrkesveileder Alf Merkesdal mener yrkesveiledning i større grad bør ha fokus på magefølelse og at faget bør komme sterkere inn i ungdomsskolen.

Donya Jabari har brukt de siste to årene på å bekymre seg over hva hun skal studere. Yrkesveileder Alf Merkesdal mener yrkesveiledning i større grad bør ha fokus på magefølelse og at faget bør komme sterkere inn i ungdomsskolen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Donya Jabari drømmer om en jobb på TV, men burde hun egentlig studere økonomi? Det haster med å bestemme seg.

DEL

Drammens Tidende inviterte en ungdom mellom 18–24 år til en dag med en profesjonell yrkesveileder.

Donya Jabari fra Mjøndalen var en av mange som svarte på Facebook.

Bekymret

Donya var russ i fjor og har gode karakterer fra Akademiet, men våget ikke hoppe rett på en kostbar utdannelse før hun var sikker på hva hun ville. Derfor har hun jobbet på Kiwi og Elkjøp det siste året. Men nå nærmer søknadsfristen for høyere utdanning seg (15. april), og hun er i hvert fall ikke blitt noe klokere i løpet av det siste året. Bare mer bekymret.

LES OGSÅ: Jobbsuksess i Mjøndalen

– Det eneste jeg vet er at jeg trives godt foran et kamera eller foran et publikum og at jeg liker å lede. Jeg tar lett ansvar og er utadvendt, forteller hun på toget innover til Oslo og til yrkesveileder Alf Merkesdal
Innerst inne drømmer hun om å bli programleder for et underholdningsprogram.

LES OGSÅ: Første doktorgrad i karriereveiledning

Men kan man egentlig bare bli det? Og hvordan? Hun er god på andre ting også. Som å drive med prosjektledelse og jobbe med mennesker. Hun er jenta som tar på seg ansvar og som liker å holde taler og få ting til å skje.
– Jeg vil bare jobbe med noe jeg liker. Lønnen er ikke det viktigste.

Magefølelsen

Vel fremme hos yrkesveilederen blir det en kort innledende samtale før hun får en bunke spørsmål om seg selv og sine preferanser som hun skal besvare. Oppfordringen fra Merkesdal er klar:
– Svar det som faller deg inn aller først, sier han.

LES OGSÅ: Det lukter penger

Testen tar en time, og mens hun jobber med svarene forteller Merkesdal om sin filosofi.
– Jeg driver med verdibasert veiledning der andre driver med interessebasert veiledning. Man kan ha interesse for noe som kan føre til et yrkesvalg, men det er de dype følelsene bak jeg er opptatt av.

LES OGSÅ: Jobber gratis for å lære bort kjemi (dt+)

Han sier målet er å finne ut hva det er som får tiden til å fly.
– Ungdommen sitter selv med svaret, men de må lære seg å stole på magefølelsen. Det er lett å bli forvirret av råd fra foreldre, venners valg eller trendyrker. Istedenfor bør man fantasere og kjenne etter hvordan det vil føles å gå inn i de forskjellige yrkene.

Trygg på valget

Og det nettopp fantasere og forestiller seg Donya må gjøre når svarene er avgitt og analysert. I flere timer. Hun må lukke øynene og kjenne etter.

LES OGSÅ: Gikk ut med 23 seksere

Hvordan vil det være hvis hun ikke går for en utdannelse i media, men blir økonomisjef?

Vil hun angre når hun blir 70 år? Svaret er ja. Hun kommer hele tiden tilbake til medieutdanning.
– Jeg tror det blir TV og film på Lillehammer. Det er et studie jeg har vurdert, men nå føler jeg det er oppnåelig. Jeg er blitt mye tryggere på valget mitt etter dette og har tro på at når jeg først er i gang så vil brikkene falle på plass underveis.

Nå må jeg skrive søknad. Jeg gleder jeg meg bare veldig til å komme i gang, sier hun.

LES FLERE SAKER PÅ DT+

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken