NEDRE EIKER: Rektor Thore Ryghseter ved Mjøndalen skole i Nedre Eiker har et klart nyttårsønske for skolen sin. Det formidlet han i et brev han delte ut til sine muslimske elever mandag.

– Jeg ønsker at alle muslimske elever og familier reelt viser ved handling og væremåte at de ønsker å være en del av det norske samfunnet. Jeg ønsker at de vil delta på skolens aktiviteter, delta på leirskole, bidra til å betale for turer og leirskole på lik linje med de andre elevene, skriver rektoren.

LES BREVET HER.

Nyttårshilsenen ligger også tilgjengelig for alle på skolens hjemmeside. Ryghseter skriver videre at hvis man ikke setter det nye landets friheter svært høyt, så hadde man vel ikke kommet hit.

– Ellers hadde man vel blitt værende i sitt eget land, skriver Ryghseter.

Økende andel

Rektoren sier at han skrev brevet med gode hensikter og for å skape mer dialog. Han forteller om positive tilbakemeldinger fra flere foreldre.

– Det var positivt ment. Jeg ønsker at alle elevene skal være en del av fellesskapet ved skolen, sier han, og understreker at lærerne hele tiden jobber med integrering.
Omtrent sju–åtte prosent av Mjøndalen skoles elever er muslimer, og det blir stadig flere, ifølge rektoren. I dag er drøye halvparten av dem med på skolens aktiviteter.

Ryghsether er kritisk til konsekvensene hvis mange av de muslimske elevene ikke møter opp på felles aktiviteter.

– Det blir trøblete for skolen å arrangere ting hvis en stor del av elevene ikke er med, sier han.

Leirskole

I nyttårsbrevet trekker rektoren blant annet fram manglende deltakelse på skolegudstjeneste og leirskole. Han ønsker at muslimske foreldre er med som foreldrerepresentanter, slik at de ser hva som faktisk skjer på en leirskole.

Ifølge rektor Unn Wahl Karlsen ved Hegg skole i Lier kan nettopp det være en god idé. Ved hennes skole har 20 prosent av elevene en annen bakgrunn enn etnisk norsk.

– Vi kaller inn til samtaler og bruker mye tid på å forklare hva leirskole er. Vi har tolk på møter der vi ser det er nødvendig, sier hun.

– Modig

Innvandringspolitisk talsmann for Høyre og stortingsrepresentant for Buskerud, Trond Helleland, synes det er modig av rektor Ryghseter at han sier ifra.

– Vi må ikke bli så skuggeredde at vi ikke kan si ifra der det er et problem. Jeg synes det er modig gjort, sier han.

Buskerudrepresentant Lise Chistoffersen er Aps innvandringspolitiske talskvinne. Hun oppfordrer skoler til å tenke kreativt.

– Dette er ikke noe positivt virkemiddel. Det er en del kulturell bagasje vi tar for gitt, sier hun.

Christoffersen oppfordrer skoler til å tenke kreativt i integreringsarbeidet.

Opprørt over brevet

Nuray Gezen er mor til en av elevene som fikk utdelt nyttårsbrevet. Hun reagerer sterkt.

– Det er uakseptabelt at han kommer og deler det sånn ut i klasserommet. Han kan ikke skjære alle over en kam, sier Gezen.

Hun er selv oppvokst i Norge, og mener hun og familien er godt integrert. Gezen mener brevet er diskriminerende, og vurderer å politianmelde saken.

Ryghseters overordnede, kommunalsjef Siri Sørensen, leste brevet tirsdag og har bedt om et møte med rektoren onsdag morgen.

– Jeg vil vite hva han har tenkt da han skrev brevet, sier Sørensen.

Hun ble oppringt tirsdag av en forelder som reagerte på brevet.

– Jeg har forståelse for det hun sa hun reagerte på. Det er noe av bakgrunnen for møtet, forklarer Nedre Eikers kommunalsjef for oppvekst og kultur.

Noe mer vil hun ikke si nå.

– Først vil jeg prate med Thore Ryghseter, så får vi ta det derfra, avslutter Siri Sørensen.