NEDRE EIKER : Elly Th. Thoresen (H) kan smykke seg med ordførerkjedet i Nedre Eiker i fire år til, dersom vi skal tro valgmålingen. Men hun er avhengig av å samarbeide med Frp og i alle fall ett av de to mindre partiene KrF og Venstre.

I Venstre har førstekandidat Jostein Kretz for lengst forstått at han er en viktig brikke, og han skal ha godt betalt for å samarbeide.

– Vi søker makt for de standpunktene vi har. Vi har ikke bestemt oss for hvem vi skal samarbeide med, sier han.

– Vi går med den siden der vi får sterkest gjennomslag for våre synspunkter. Vi vil ha flere lærere på skolene, og et nytt sykehjem som virkelig kan dekke behovet i årtier framover, legger han til.

Nøkkelposisjon

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen mener det skal en del til for at Ap og SV skal kunne ta makta fra de borgerlige partiene. Men også han påpeker at Høyre og Frp er avhengige av å samarbeide med minst ett av de to mindre sentrumspartiene.

– Man får en nøkkel i sentrum. Det kan være at de (Venstre og KrF) kommer på vippen og vil gjøre maksimalt ut av det ved å selge seg til den som byr mest, sier han.

Målingen følger de nasjonale trendene, men både Frp og Ap går mer tilbake enn Marthinsen ville ha tippet på forhånd.

Partibytte

Kretz har gjort seg bemerket det siste året, og nå vil han ha maksimalt ut av partiets posisjon.

Han satt i kommunestyret for Frp helt fram til i fjor høst. Da bestemte han seg for å ta opp kampen med varaordfører Knut Gjerde om å bli Frps ordførerkandidat. Han tapte kampen, og meldte seg ut av Frp.

Nå har Kretz byttet parti, og fått mye mer å si. Han bekrefter at Venstre har hatt uformell kontakt med flere partier om et eventuelt samarbeid. Han har svart at partiet vil samarbeide med den siden som vil prioritere mer penger til skole og eldre, jobbe for å få legevakta tilbake til Nedre Eiker, og for å opprettholde egen brannstasjon og eget lensmannskontor.

Kretz ønsker i utgangspunktet å ta stilling til et eventuelt samarbeid etter valget, når de vet resultatet.

KrF er allerede i forhandlinger med Frp og Høyre. Partiets førstekandidat Turid S. Thomassen håper i motsetning til Kretz å få avklart samarbeidsspørsmålet før valget. De venter på en avklaring fra Venstre.

LES OGSÅ: Avhopper sørget for rødt flertall igjen

Frp-historie

Kretz mener han kan samarbeide med Frp selv om han har en forhistorie med partiet.

– Men det skal i tilfelle være en skriftlig, bindende avtale, sier han.
Han vil ikke utdype svaret sitt.

Varaordfører Knut Gjerde har også tro på at det er mulig å fortsette samarbeidet med Venstre, men legger til at de har hatt et nærmere samarbeid med KrF enn Venstre i perioden de er inne i nå.

Venstre har blant annet byttet kommunestyrerepresentant fire ganger i løpet av perioden.

LES OGSÅ: Kretz spiller på flere strenger - spiller partyband

Les flere nyheter fra Eiker