Røykfylte juleminner med Anne-Cath. Vestly

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Julemiddagen var en skikkelig tålmodighetsprøve for Jo Vestly da han var barn.

DEL

NEDRE EIKER: De fleste av oss har et forhold til Anne-Cath. Vestly. Knerten, Lillebror, Aurora og Ovnsrøret er bare noen av personlighetene som har gledet så mange generasjoner barn.Hjemme hos sønnen Jo Vestly i Mjøndalen henger Knerten og de andre heltene i glass og ramme. Tegnet av faren Johan Vestly, som illustrerte så mange av konas bøker.

Røyk i langdrag

Men Johan Vestly tegnet også en julemiddag i familien Vestly. Tegningen står sentralt når Jo Vestly deler sine juleminner i den femte luken på dt.nos julekalender.

– Mor og far var storrøykere, fram til rundt 60-årsalderen. Jeg og broren min vokste opp som passive røykere, ler Jo Vestly og viser fram den noe karikerte tegningen.

Maten er fortært, og mor Anne-Cath. damper på verdens lengste sigarett. Far Johan tar seg særdeles god tid med den fete sigaren. Midt mellom dem: Åtte år gamle Jo.

– Jeg ventet utålmodig på at de skulle bli ferdig med røykingen, så vi kunne begynne å gå rundt juletreet og åpne presanger, forteller Jo Vestly, som var enebarn fram til han fikk en lillebror da han var ti år.

Tradisjonell jul

Gang rundt juletreet var obligatorisk i familien Vestly. I det hele tatt:

– Vi feiret en veldig tradisjonell jul. Men mor var ikke så opptatt av ribbe, det gikk i svinestek da vi var barn. Senere ble det ribbe. Og til slutt «alt», smiler Jo Vestly.

For med kona Berit fra Bergen kom pinnekjøtt også på menyen. Berit og Johan Vestly holder juletradisjonen i hevd, men akkurat gangen rundt juletreet er videreutviklet.

Etter hvert som familien vokste, valgte de å erstatte det vanlige juletreet med et gigantisk eksemplar på terrassen. Jo Vestly fester det med fire barduner, og julaften bærer det ut med hele gjengen for å gå rundt juletreet.

– Naboene trodde vi var gærne, humrer Jo Vestly.

Etter åtte år i Mjøndalen er han blitt svært glad i bygda. Og han er glad i Kirkens SOS, som har sitt hovedkontor for Buskerud nettopp i Mjøndalen. Derfor velger han å gi kalendergaven til nettopp Kirkens SOS.

SE OGSÅ KALENDERLUKENE:

1. desember: Slik feirer Donkeyboy jul

2. desember: Condelica-Carlsson gir tips hvordan du kan gjøre julemiddagen mer spennende

3. desember: Bijan Gharahkanis aller første julefeiring

Artikkeltags