NEDRE EIKER: Tidligere har Statens Vegvesen hatt stor suksess med de såkalte ANPR-kameraene, som automatisk gjenkjenner bilens kjennemerker, på mobile kontroller. Super-kameraet avslører umiddelbart kjøretøy med ulike type begjæringer; manglende EU-kontroll, ikke betalt årsavgift, ikke gyldig forsikring eller tekniske mangler.Nå har samme typen kamera blitt fastmontert for permanent overvåking for første gang i Norge, nærmere bestemt under brua som går over fv283 på Herstrøm i Nedre Eiker.

- Kameraet kan være i drift døgnet rundt for å innhente anonym statistikk selv om det ikke er betjent av oss. Men det er ingen som blir kalt inn for kontroll med mindre vi står fysisk på stedet og tar inn biler, sier fungerende leder ved Drammen trafikkstasjon, Pål Erik Westeng.

Foreløpig er det ikke avgjort hvorvidt kameraet vil bli brukt til automatisk, ubetjent kontroll, men Vegvesenet varsler flere kontroller langs veien enn tidligere med de nye kameraene på plass.

- Passerer det en bil med mangler får vi det rett opp på PC-skjermen og kan vinke bilen inn, forklarer Westeng.

LES OGSÅ: Her sjekker veivesenet bilen din mens du kjører

Knutepunkt for trafikk

Kameraene ble montert opp for noen uker siden, og avleser biler i begge retninger. Før de tas i bruk skal Vegvesenet skilte strekningen med kontroll gjennom videoovervåking.

- Alt er i tråd med datatilsynet og personopplysningsloven, sier Westeng.

Strekningen ble ifølge Vegvesenet valgt ut på grunn av sin store gjennomgangstrafikk fra et stort område på østlandet, i tillegg til den store kontrollplassen på Herstrøm. Formålet med de nye kameraene er ifølge Vegvesenet å luke vekk usikre biler på veiene, og redusere risikoen for ulykker. Kameraene kan ikke brukes av politiet til å måle fart.

LES OGSÅ: 143 biler avskiltet
LES OGSÅ: - Overvåking er bilister er ulovlig