Fredag ble det klart at Kaare Fredriksen melder seg inn i Arbeiderpartiet i Nedre Eiker. Fredriksen har vært uavhengig representant siden 2008, og da han meldte seg inn i Ap veltet han det borgerlige flertallet i Nedre Eiker kommune.

LES OGSÅ: Dypt skuffet ordfører

Kan skape dårlig stemning

Statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen forteller at det ikke finnes noen regler for å bytte parti, men om det er moralsk å gjøre det midt i en periode er et annet spørsmål.

- Moralsk sett så har jo de som stemte Frp ved valget i 2007 en forventning om at det føres Frp-politikk ut perioden, så den type partiskifte kan være noe betenkelig. Jeg vil tro at det kan skape litt dårlig stemning i Nedre Eiker, sier Marthinsen.

Med ett år igjen til neste kommunevalg, må ordfører Elly Thoresen (H) styre kommunen med et mindretall i ryggen, frem til valget i 2011. Marthinsen mener ordføreren kan føle situasjonen som noe ukomfortabel.

LES OGSÅ: Skjørt flertall

Av alle kommunen i det såkalte "blå beltet" i nedre Buskerud er Nedre Eiker den kommunen hvor Ap har best sjanse til å vippe flertallet ved neste valg også, mener Marthinsen.

- Det virker som det er der Arbeiderpartiet må satse, sier han.

Flere partibytter

Midt på 90-tallet stilte tidligere formann i Frp, Carl I. Hagen, spørsmål i Stortinget om å innføre lov rundt partibytte. Spørsmålet kom etter at nær halvparten av Frps Stortingsgruppe meldte seg ut av partiet etter uenigheter. Forslaget ble nedstemt, og derfor finnes ingen regler rundt partibytte i Norge.

Andre som har byttet parti i vårt distrikt de siste årene er Yousuf Gilani (Drammen) og Anne-Marit Grethens (Røyken). Gilani meldte seg ut av Arbeiderpartiet og inn i Venstre. Grethens meldte seg ut av Høyre og inn i Arbeiderpartiet. Ingen av disse byttene hadde noe å si for flertallskonstellasjonen i kommunene.