Bye forlot bykameratene

Varaordfører Knut Gjerde (Frp) var tydelig irritert da det ble klart at de ikke lenger hadde flertall for bystatus. Til venstre sitter Bent Inge Bye (Ap) som droppet byplanene rett før diskusjonen startet i kommunestyret.

Varaordfører Knut Gjerde (Frp) var tydelig irritert da det ble klart at de ikke lenger hadde flertall for bystatus. Til venstre sitter Bent Inge Bye (Ap) som droppet byplanene rett før diskusjonen startet i kommunestyret. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

- Han er påvirket av Facebook, mener varaordfører Knut Gjerde (Frp).

DEL

NEDRE EIKER: Det var Ap og Frp som sammen foreslo bystatus for flere måneder siden. Fram til i går frontet de to partiene planene sammen.

Overraskelsen var derfor stor da Arbeiderpartiet snudde seg helt rundt i det de nådde målstreken i går, og bestemte seg for at de likevel ikke vil gå inn for en bystatus.

Avgjørelsen ble tatt i et gruppemøte rett før diskusjonen om bystatus startet i kommunestyret. Drammens Tidende kjenner til at flere av medlemmene i Ap ble overrasket da Bye fremmet forslaget om å droppe bystatusen.

Partigruppen gikk likevel enstemmig inn for å stemme imot byplanene.

LES OGSÅ: Nei til by i Nedre Eiker

Facebook

Varaordfører i Nedre Eiker Knut Gjerde (Frp) reagerer kraftig på Arbeiderpartiets helomvending. Han mener Ap lar seg styre av Facebook og underskriftskampanjer.

– De nye mediene kan få veldig stor makt hvis en Facebook-gruppe med 2.000 medlemmer greier å snu et helt kommunestyre, sier varaordfører i Nedre Eiker Knut Gjerde (Frp).

Varaordfører Knut Gjerde (Frp) forteller at han var «totalt uforberedt» på Aps snuoperasjon, og mener den er et populistisk utspill.

– Facebookgruppene som har kommet de siste 14 dagene har hatt litt vel stor innflytelse. Det er en helt ny ting jeg aldri har vært ute for før, og det var spennende å se at Facebook vant, sier han.

Han sikter til Facebookgruppene og underskriftskampanjen.

Pratet

Bent Inge Bye (Ap) på sin side benekter at han har lest Facebook-gruppene mot bystatus. Han har heller ikke sett underskriftskampanjen mot bystatus, som skal ha samlet nærmere 1.000 underskrifter. Han sier han derimot har pratet med innbyggere.

– Vi kan ikke gå over til et «Facebook-demokrati», men vi må lytte til vanlige folk, mener Bye.

Gjerde har liten tro på at det er samtaler med innbyggere i Nedre Eiker som har ført til snuoperasjonen.

– Det kan jeg ikke forstå. Jeg er minst like mye rundt i kommunen som han, og jeg har ikke fått noe negativt. Jeg tror det er de siste dagenes aksjoner som har fått Ap til å snu, sier han.

Folkets mening

– Vår oppgave som folkevalgte er å kunne snu oss og se om vi har folket med oss. I denne saken er det åpenbart at det kan stilles tvil om det. Ap går derfor inn for å droppe hele planen, sier Bent Inge Bye fra talerstolen.

Sekunder senere høster han applaus fra åtte personer på tilhørerbenken, samtidig som en tydelig overrasket Gjerde ser mer enn en smule irritert ut. Han innser raskt at de ikke får flertall for bystatus uten Ap.

Det blir uansett ikke bygater i Nedre Eiker i nærmeste framtid. Men Høyre holder døren på gløtt. Høyre ville først utsette hele saken, men da de innså at de ikke ville få flertall, stemte de like godt imot bystatus for å kunne ta saken opp igjen senere.

Ingen betydning

Bye forklarer senere til Drammens Tidende at hele hensikten med bystatusen var å gi kommunen et løft. Kritikken fra innbyggerne førte i stedet til at bystatusen ble til noe negativt for kommunen.

Han mener bystatusen ikke har noen betydning utover det strategiske, og sier det var en enkel sak å ta avgjørelsen om å snu.

– Men du har tidligere ment at bystatusen er viktig, blant annet for utviklingen av Buskerud Park?

– Ja, og for Buskerudbyen. Det er viktige saker, men nå må vi jobbe for dem på andre arenaer. Verden går ikke under, svarer Bye.

Kastet sørgebåndet

Grunnlegger av Facebookgruppa «Det er nok byer i Buskerud. La Nedre Eiker være som det er» Gunnar N. Halvorsen dukket opp i kommunestyremøtet med sørgebånd på armen i går.

Båndet kunne derimot raskt kastes, da det viste seg at Ap snudde og gikk imot forslaget om å gjøre Nedre Eiker til by.

I tillegg til Facebook-gruppa startet Halvorsen en underskriftskampanje i forrige uke. Han fortalte i går at de hadde fått inn nærmere 1.000 underskrifter, men at han ikke hadde levert inn underskriftene til kommunen.

Han ville derimot fortsette kampanjen også etter kommunestyremøtet i går, dersom politikerne hadde vedtatt bystatus. Halvorsen er overbevist om at det er engasjementet rundt Facebookgrupper og underskriftskampanjen som har fått Ap til å snu. Han mener kommunen burde ha vært mye flinkere til å informere innbyggerne om bystatusen.
 
– Alt har skjedd bak ryggen til folk. Det er det som er hovedgrunnen til at folk har reagert. At de var i ferd med å avgjøre en så tung sak uten å høre med velgerne sine, det er ikke demokratisk, sier han.
 

Artikkeltags