Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er urimelig

Artikkelen er over 10 år gammel

Ikke alle er enig i forbudet mot å kjøre til Nerdammen. Debatten raser.

Nedre Eiker: I alle år har hytteeiere ved Nerdammen i Solbergelva kjørt nesten helt inn til hyttene sine. Nå setter fylkesmannen en stopper for bilkjøringen fra Lunneplassen, til store protester fra politikerne i Nedre Eiker.

– Det er nesten bare eldre mennesker som har hytter der. Folk fra 60 til over 80 år. Dette er å ta fra dem muligheten til å bruke naturen, sier Frp-politiker Arve Fjeld.

Sammen med Høyres Stein Ramberg tar han oss med opp veiene mot hyttefeltet i Solbergelva.

Ramberg mener de fleste av hytteeierne bor i eller i nærheten av Solbergelva, noe som gjør at hyttene blir flittig brukt.

– Folk tar turen opp på ettermiddagene og i helgene, sier han.

Det blir det fort slutt på dersom hyttebesøket innebærer en lengre gåtur, mener politikerne.

Ulovlig tillatelse

Det var på tampen av kommunestyremøtet i går at rådmannen i Nedre Eiker informerte politikerne om kjørestoppen de siste kilometerne inn mot Nerdammen.

Et samlet kommunestyre så ut til å koke av sinne. Helt siden 1999 har de gitt alle hytteeierne i området dispensasjon til å kjøre nesten helt fram til hyttene.

Det var Drammen og Opland turistforening som klaget på dispensasjonene i fjor. Dermed gikk saken til fylkesmannen. Der ble det konkludert med at kommunen ikke har lov til å gi en slik dispensasjon til alle hytteeierne.

Fylkesmannen gir kommunen tid på seg fram til 1. januar 2012 med å «forberede en ny praksis for barmarkskjøring i området». Etter det er det slutt på bilkjøring fra Lunneplassen til Nerdammen.

Det er ikke mulig å klage på vedtaket.

– Så demokratiet er tilsidesatt her, altså, mente Tor Tveter (H) fra talerstolen.

Vil diskutere saken

Kjøreforbudet gjelder kun for traseen fra Lunneplassen inn mot Nerdammen. Rådmannen forteller at administrasjonen i kommunen allerede i dag vil diskutere hvordan de skal ta tak i saken framover.

– Nedre Eiker må akseptere fylkesmannens uttalelse, men vi vil diskutere noen veiløsninger fra Vasshella og innover, sier rådmann Bengt Nystrøm.

Blir det en fullstendig stopp på bilkjøringen, betyr det at mange må slutte å bruke hyttene sine, mener hytteeier Brede Thorkildsen (49).

– Det betyr en stigning på 400 meter, og fire-fem kilometer å gå. Det er ikke mulig for eldre, syke eller barnefamilier å gå den turen, sier han.

– Mine foreldre vil aldri mer komme seg inn til hytta. Hver eneste hytte vil ha tilfeller der personer som bruker hytta i dag, aldri noensinne mer vil komme seg inn dit, sier Thorkildsen.

Politikerne Fjeld og Ramberg mener kjøreforbudet går ut over hytteeiernes livskvalitet.

– De reiser opp dit fordi de elsker naturen. De gjør ingen fortred. Livskvaliteten deres blir så til de grader forringet at det er en skam, mener Fjeld.

Kommentarer til denne saken