NEDRE EIKER: Ekteparet Peter og Ragnhild Lotterup fra Mjøndalen ferierer ofte i Danmark og har opplevd overraskende ekstrakostnader ved bruk av norske bankkort.Man ser det kanskje ikke med første øyekast, men både restauranter, matbutikker, hoteller og bensinstasjoner i Danmark har som praksis å trekke et gebyr når utenlandske bankkort blir brukt for å betale.

LES OGSÅ: Dette er smart mobilbruk på ferie

- Første gangen vi oppdaget at vi ble trukket ekstra for kjøp i Danmark sjekket vi med banken. Vi har blitt forklart at det er EU-reglement som gjør at de i Danmark kan trekke et gebyr ved bruk av kort, sier Ragnhild.

Hun har reist en del rundt i Europa og besøkt blant annet Italia, Tyskland, Frankrike og Østerrike. Der har hun aldri vært borti tilsvarende gebyr.

- Man blir trukket mellom 1-2 % av kjøpesummen når man bruker bankkort, sier Ragnhild.

Om man skal på ferie til Danmark vil Ragnhild anbefale kontanter.

LES OGSÅ: Nyttige apper i ferien

- Det er ikke så hyggelig å være norsk i Danmark når man får et slikt ekstragebyr ved bruk av kort. Når man er der over en ukers tid eller mer enn det kan det fort bli dyrt med mye gebyrer.

LES OGSÅ: Dette er billig og dyrt i København

Kjent problem

Tidligere har forretninger i utlandet måttet dekke provisjonen til kortselskapene når kunden drar kortet. Sånn er det ikke lenger. I Danmark har denne utgiften over lenger tid vært lempet over på forbrukeren, bekrefter NHO Reiseliv overfor Aftenposten.no

De opplyser også at flere andre EU-land kommer etter med tid og stunder.

Det er i utgangspunktet bare kunder som bruker Visa- og Mastercard-delen som må betale ekstra.

- Vi tilpasser oss et EU-direktiv, opplyser advokat Magne Braadland i NHO Reiseliv til Aftenposten.no.

Vil du unngå gebyret må du skaffe deg et Dankort - et dansk bankkort - eller bruke kontanter. Ragnhild opplyser at enkelte klesbutikker har valgt å ikke ha et ekstragebyr fordi de er avhengig av turistnæringen.

- Man betaler bare med kort og legger ikke merke til ekstrakostnaden. Det er opplyst på baksiden av menyer og på bensinstasjoner at man må betale ekstra, men det er ikke alle som får det med seg, sier Ragnhild.

LES FLERE NYHETSSAKER