Folk får nytt syn for 250 kroner

– Det er så godt å vite at noen trenger deg, sier Sven Runar Knutsen.

– Det er så godt å vite at noen trenger deg, sier Sven Runar Knutsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Sven Runar Knutsen ble nesten blind etter et slag. I dag hjelper han fattige mennesker i Asia og Afrika med å få tilbake synet.

DEL

NEDRE EIKER: For fem år siden endret livet seg brått for Sven Runar Knutsen fra Krokstadelva. Den tidligere bussjåføren fikk slag og mistet rundt 70 prosent av synet, fikk nedsatt sanseevne og dårlig hukommelse.

– Jeg lå egentlig bare her og gravde meg ned i møkka. Til slutt så jeg ingen lyspunkt, forteller Sven Runar.

Etter et lengre sykehusopphold kom redningen bankende på døren.

En rehabiliteringskonsulent fra Blindeforbundet stakk innom og spurte om Sven Runar ville bli med på kurs. Det takket 59-åringen ja til.

Bare oppover

Siden den dagen har det egentlig bare gått oppover. I dag jobber Sven Runar på Hurdal syn- og mestringssenter, både som vaktmester og som likemann, altså en rehabiliteringsassistent som er i samme situasjon som pasientene.

– Alt er annerledes etter slaget. Du ser ting på en helt annen måte, og man blir klar over hvor skjørt alt er, sier han.

Men Sven Runars engasjement stopper ikke der. Han er også veldig involvert i Norsk blindeforbunds organisasjon iCare:-), som jobber for å utrydde all unødvendig blindhet. iCare:-) driver bistandsprosjekter i 12 land i Afrika og Asia.

– Jeg kan uansett ikke få synet mitt tilbake, men det finnes mennesker som kan det! De trenger bare litt hjelp, sier Sven Runar.

250 kroner

Det er nemlig rundt 32 millioner mennesker i verden som er unødvendig blinde, hovedsakelig forårsaket av grå stær. En ti minutter lang operasjon til en verdi av 250 kroner kan gi dem synet tilbake, men for de fleste er dette penger de ikke har.

– Det koster så utrolig lite, men det hjelper så utrolig mye, sier Sven Runar. Han har nå startet sin egen innsamlingsaksjon i håp om å kunne gi 80 mennesker synet tilbake.

For én ting er å bli blind i et land som Norge, der man tross alt får den hjelpen og tilretteleggingen man trenger. I land som Nepal og Mosambik kan blindhet derimot føre til tapt inntekt og en hel familie i nød.

– 250 kroner er ikke mye, og pengene går direkte til at et annet menneske får se igjen. Det har vi råd til, sier Sven Runar.

Andre saker på dt.no:

Artikkeltags