NEDRE EIKER: Siden i fjor høst har politiet i Nedre Eiker rykket ut ti ganger for å redde gjeldsofre fra å ta sitt eget liv.

Det skriver NRK Østafjells.

– Det er i hovedsak menn det dreier seg om, sier lensmann i Nedre Eiker (bildet under), Torill Sorte til NRK.

Torill SorteDe siste månedene har politiet i Nedre Eiker satt i gang flere leteaksjoner for å spore opp savnede personer og for å redde dem før det har vært for sent. Det er gjerne familien som kontakter politiet fordi de er bekymret eller savner vedkommende.

LES OGSÅ: Menn har mest gjeld

Lever over evne

Sorte forteller at de stort sett rekker fram i tide.

De aller fleste holder problemene for seg selv, og lensmannen forteller til NRK at felles for disse er at de ofte har levd over evne i lang tid.

– Dette er ofte ukjent for familie og ektefelle, sier Sorte, som tror fasaden og det å være vellykket er svært viktig i vårt samfunn, og at gjeldsofre ofte føler et ansvar for å gi familien det de trenger, men så klarer de det ikke. De opparbeider seg en stor gjeld, som de til slutt ikke greier å håndtere.

Sorte sier til NRK at politiet skal se på sine rutiner, prøve å gå tidligere inn i namssaker, slik at de kan gi råd om hvordan å søke hjelp om man sliter med økonomiske problemer.

— Ta kontakt

Nav- sjef i Nedre Eiker, Bjørn Opsahl, mener terskelen for å kontakte Nav ikke bør være så høy som det kan se ut som.

– Det fins hjelp. Vi er en statlig institusjon, som ikke koster noe, og som kan hjelpe til å få orden på økonomien, sier han til NRK. Han håper flere tar kontakt, hvis de trenger hjelp.

— Økende problem

Gjeldsofferalliansen (GOA) ser et økende problem blant folk med gjeldsproblemer, og påpeker at tilgjengelige kredittkort kan ha mye av skylden.

– Disse kortene er lette å få tak i, og når renta nærmer seg 30 prosent, er det lett å komme i klisteret, sier leder i GOA, Bengt Scheldt.

Han forteller at de blir kontaktet av folk fra hele landet i alle aldersgrupper, og at de fleste er menn. Scheldt påpeker at kredittkortselskapene blir flere og flere, og at de blir stadig mer aggressive.

– Men vi er fortsatt blåøyde og naive, og mange av oss kan ikke regne renter, påstår han.

I fjor var det over 3400 åpne gjeldsforhandlinger i Norge. Det er flere enn noen gang, skriver NRK.

LES FLERE NYHETER FRA NEDRE EIKER