Nedre Eiker: Det er nå over tre år siden firebarnsmoren Belur Sardar forsvant fra sin bolig i Mjøndalen.


Kvinnen er borte. Ektemannen er siktet for å ha drept henne, men noe lik har aldri dukket opp.

Forsvinningen er fortsatt en gåte.

Nå viser det seg samtidig at Belur Sardar trolig ikke er kvinnens riktige identitet.

Hadde to navn

– Jeg kan bekrefte at hun har operert med to navn. Det har vi vært kjent med siden vi også ble klar over at hennes mann kom til Norge med falsk identitet, sier Toril Sorte, lensmann i Nedre Eiker.

– Vi mistenker at hennes andre navn er den riktige identiteten. Derfor har vi under etterforskningen det meste av tiden hatt to navn å forholde oss til, sier Sorte.

Ektemannen utvist

Det ble for kort tid siden klart at hennes ektemann, uavhengig av siktelsen for drapet på hans kone, ble utvist fra Norge av Utlendingsdirektoratet – nettopp fordi at han opererte med falsk identitet.

Sirwan Abdullah Ali var ikke Sirwan Abdullah Ali som han levde som.

Mannen, som har vært i Norge i nesten 14 år, har påklaget hjemsendelsen til Irak.
Han sitter nå i varetekt i påvente av hjemsendelsen.

Politiinspektør Walter Småland i Søndre Buskerud politidistrikt har tidligere fortalt Drammens Tidende at mannen selv har innrømmet at han har oppgitt uriktig navn da han kom til Norge.

Aldri hatt irakisk pass

Nå viser det seg altså at det alle trodde var Belur Sardar, trolig også kom til Norge med falskt navn.

Kvinnen kom til Norge noen år etter den siktede ektemannen.

– Da hun kom hit til landet, hadde hun kun papirer på at hun var Belur Sardar. Men under etterforskningen av forsvinningssaken dukket det opp dokumenter som viste at både hun og hennes mann hadde andre navn. Men i motsetning til ektemannen har dette ikke blitt undersøkt formelt med tanke på noen utvisning. Hun er jo borte, forteller Sorte.

– Dette oppdaget vi høsten samme år som hun ble borte, omtrent på den tiden da siktelsen mot ektemannen ble tatt ut.

– Hvordan har dette påvirket etterforskningen av hennes forsvinning?

– Minimalt. Vi fant og fikk opplyst telefonnummer raskt, så vi kom tidlig i kontakt med hennes familie i Irak. Det er kun hennes navn som er endret. Fødselsdato og slike ting stemmer. Slik sett har vi visst hvem hun er hele tiden.

Tidligere lensmann i Nedre Eiker og mannen som ledet etterforskningen fram til i fjor høst, Øyvind Aas, ønsker ikke å kommentere spørsmålet, og henviser til svarene Sorte gir.
(Artikkelen fortsetter under dett innslaget fra DTTV 24.01.08)


– Men kan hun teoretisk sett leve et annet sted med sin gamle identitet?

– Nei. Irakiske myndigheter har aldri utstedt noen pass på det vi tror er hennes opprinnelige identitet. Dermed har hun heller ikke noen papirer som dokumenterer dette navnet, svarer Sorte. 

Statsadvokaten avgjør

Da firebarnsmoren forsvant fra Mjøndalen hadde hun kun seks-åtte måneder igjen før også hun normalt hadde fått norsk statsborgerskap.

Etter det Drammens Tidende erfarer er dette noe politiet stusser på. De mener det ville være usannsynlig at hun stakk til utlandet rett før statsborgerskapet var på plass.

Fortsatt er hennes ektemann, mannen som var kjent som Sirwan Abdullah Ali, siktet for å ha drept sin kone og mor til hans fire barn.

Saken er nå ferdig etterforsket av politiet i Nedre Eiker, og påtaleenheten i Søndre Buskerud har sendt sin anbefaling på til statsadvokaten i Oslo.

Så blir det opp til statsadvokaten om det blir tatt ut tiltale mot mannen, eller om saken blir henlagt. 

LES OGSÅ: Etterforskningen har krevd enorme ressurser