NEDRE EIKER: Sykepleier Linda Christin Bolstad (32) og tjenesteleder Jeanette Nordnes Vislie (31) fikk seg begge sommerjobber i pleie- og omsorgstjenesten i Nedre Eiker da de begynte på sykepleierstudiet.

Del på Facebook

Nå jobber de på Bråta bo- og aktivitetssenter i den samme kommunen. Sommerjobber gir deg erfaring og er en god måte å finne ut om man har funnet det rette yrket og den rette arbeidsplassen, mener de to.

– Jeg jobbet som lærervikar et halvt år, og fant ut at jeg ikke ville bli lærer, smiler Bolstad.

– Nå har jeg funnet min plass i livet, legger hun til.

Finn jobb på markedsplassen!

Investering i fremtiden

Sommerjobber legger grunnlaget for et framtidig arbeidsliv, og skal du jobbe til sommeren er det nå du må søke, mener Nav-sjef i Nedre Eiker, Snorre Opsahl.

LES OGSÅ: Nekter å gå arbeidsledig

Han tar oss med inn på et møterom og byr på kaffe. Selv drikker han av en kopp med passende påskrift: «All ungdom i utdanning, arbeid eller aktivitet», står det.

Han svelger kaffen og gjør seg klar til å gi ordene mening. Er du aktiv som ung, blir du mer attraktiv på arbeidsmarkedet som voksen. Sommerjobber er en investering i framtiden.

– Det at man er aktiv fra man er 14–15 år, viser framdrift og ståpåvilje, påpeker Opsahl.
Framtidige arbeidsgivere legger merke til at man har brukt sommerferiene til annet enn strandliv og grillfester.

LES OGSÅ: Fikk jobb før kurset var ferdig

Jungeltelegrafen

Selv om vinterkulda ikke har sluppet taket helt ennå, og snøen ligger hvit på bakken, er februar og mars de store månedene for å søke sommerjobb. Akkurat nå er behovet for ferievikarer størst innen butikk, salg og service, helse og omsorg, turistbransjen, transport og bygg og anlegg.

Mange jobber lyses ut på nettsteder som nav.no og finn.no, men de aller fleste sommervikarer rekrutteres gjennom jungeltelegrafen.

– Bruk familie, venner og kjente, råder Opsahl.

LES OGSÅ: Færre ledige

Oppsøk bedrifter

I tillegg bør man oppsøke større bedrifter og høre om det er muligheter, mener Opsahl.
Tjenesteleder Vislie på Bråta understreker dette. Hun forteller at de allerede har fått inn flere søknader uten at de har lyst ut ledige ferievikariater.

I tillegg kommer gjerne tidligere vikarer tilbake sommer etter sommer. De er usikre på om de i det hele tatt trenger å lyse ut noen stillinger i år.

– Man må vise at man er interessert, men man skal ikke overdrive heller. Man skal ikke plage sjefen, sier Opsahl.

125 jobber i Italia

Opsahl påpeker at all aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. Sommerjobben trenger ikke å være innen det yrket du har sett deg ut for framtiden. Det er viktig å utvide horisonten, mener han. Kanskje viser det seg at drømmeyrket er et helt annet enn du trodde, når du får prøvd et yrke en sommer.

– Og for dem som søker det store eventyret er det mange jobber utenlands. Akkurat nå har vi hos Nav for eksempel 125 sommerjobber i Italia, forteller Opsahl.

Der kan du for eksempel jobbe som servitør eller være med på druehøsting, og samtidig få oppleve landet.

Startet jobbjakten på facebook

Ap-politiker Nicoline Bjerge Schie (20) vil bruke sommeren til å skaffe seg erfaring. Til høsten vil hun mest sannsynlig komme inn i bystyret i Drammen, og da er det viktig å dra med seg all kunnskap man kan.

(artikkelen fortsetter under bildet)For å finne drømmejobben, ba 20-åringen om innspill på Facebook. Det viste seg å være smart.

– Jeg fikk veldig mange gode tips fra folk, også fra en del jeg ikke har snakket med på flere år og som viste seg å ha kontakter i arbeidslivet, forteller Schie.

– For eksempel fikk jeg et tips om å jobbe på et sykehjem. Jeg har ikke bestemt meg helt ennå, men det er viktig å få erfaringer for eksempel innenfor helsevesenet om jeg kommer inn i bystyret, legger hun til.

Det blir enklere å søke når man får direkte henvendelser fra ansatte et sted, mener 20-åringen.

LES OGSÅ: Jobbjakt i lysere tider

– Det ligger veldig lite jobber ute på nettet, så det lønner seg å være aktiv og oppsøkende selv. Jeg tror ikke en sommerjobb kommer i fanget på deg, sier hun.

Nav-sjef i Nedre Eiker Snorre Opsahl applauderer bruken av Facebook.

– Det kan helt sikkert være effektivt, og jeg vil på det sterkeste anbefale det. Facebook er en kjempestor møteplass, og jeg vil anta at det blir formidlet mange kontakter og jobber der, sier han.

LES OGSÅ: Smart å søke feriejobb nå
 

Følg Drammens Tidende på Facebook: