Siste tog har ikke gått fra Steinberg

Bortsett fra en periode hvor stasjonen rustes opp, skal det fortsatt gå tog fra Steinberg.

Bortsett fra en periode hvor stasjonen rustes opp, skal det fortsatt gå tog fra Steinberg. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Sent onsdag kveld ble det bekreftet at regjeringen går inn for å beholde Steinberg stasjon.

DEL

NEDRE EIKER: Det er likevel liv laga for Steinberg stasjon i årene som kommer, etter en drakamp om stasjonens fremtid mellom Samferdselsdepartementet, ordfører Bent Inge Bye (Ap) og en ivrig aksjonsgruppe.

– Sikkerheten og infrastrukturen skal utbedres, og stasjonen vil bli stengt i den perioden det skjer. Det kan ta opptil et par år, og etter det skal den inn i daglig drift og bli en del av den nye grunnrutemodellen, sier stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (Ap), som bekrefter gladmeldingen fra Hurtigruta utenfor Finnmarks-kysten, der han er på reise med finanskomiteen.

Mange har engasjert seg for å redde stasjonen siden i fjor høst, og inntil onsdag har det sett svart ut. Micaelsen roser god jobbing på flere fronter for den løsningen som er klar nå.

– Dette er så bra som vi kunne håpe på. Når det har vært så sterke krefter i sving har det vært hyggelig å bidra til at dette har skjedd. Det hadde ikke skjedd uten ordfører og aksjonsgruppa, sier han, og innrømmer at det ikke har vært en enkel sak å snu vedtaket om nedleggelse.

Ekstatisk ordfører

Ordfører i Nedre Eiker, Bent Inge Bye, fikk det gledelige budskapet over telefon av Torgeir Micaelsen sent onsdag kveld.

– Dette er glimrende! Helt ypperlig. Dette er fint, og viser for det første at vi har en samferdselsminister som har skjønt betydningen av Steinberg stasjon og som har opprettholdt et lokalt stopp som er et utviklingsområde, sier Bye.

Bye har stått i spissen for å bevare den lokale stasjonen sammen med en lokal akjsonsgruppe. Ordføreren mener beslutningen om å bevare stasjonen hovedsaklig ble vedtatt på grunn av inntredenen til den nye samferdselsministeren Marit Arnstad (Sp).

Men tidligere Arbeiderparti-general Martin Kolberg og Torgeir Micaelsen har vært viktige i prosessen.

– Vi har stått på og jobbet tett i kulissene med aksjonsgruppa og fått god støtte av Martin Kolberg og Torgeir Micaelsen. Vi har sendt en rekke brev og bedt om et møte med samferdselsministeren, senest i juni. Da fikk vi et svar om at de jobbet med spørsålet om stasjonen, sier Bye.

Ønsker stopp for ekspressbuss

Ordføreren kan fortelle at de også jobber med et ekspressbusstopp på E134 for pendlerne inn til hovedstaden.

– Dette er et prosjekt vi jobber med nå, for å sikre et godt tilbud til pendlerne. Det er mulig det ligger midler til dette i denne pakken med stasjonen og Vegvesenet har stilt seg positivt til initiativet. Men dette må først reguleres og pengene må komme etter, sier Bye.

– Du frykter ikke at dette er fagre ord for så at det viser seg at stasjonen blir endelig nedlagt i årene som kommer?

– Nei, absolutt ikke. Dette er reelt og nå er det endelig. Jeg føler meg helt trygg på dette og at Steinberg stasjon har en fremtid, sier en entusiastisk ordfører.

– Har kjempet hardt

Leder i Eiker pendlerforening, Erling Havik, hadde ikke fått med seg avgjørelsen da dt.no tok kontakt torsdag morgen. Lederen for pendlerforeningen mottok budskapet med stor glede, og mener systematisk jobbing og faktabasert argumentasjon har vært nøkkelen i kampen for å bevare stasjonen.

– Vi har jobbet utrolig hardt for å få dette til, så det var svært hyggelig! Vi har hatt jevnlige møter i aksjonsgruppa og møttes hver uke i fire måneder i arbeidet med å snu avgjørelsen. Helt fra begynnelsen har vi følt at Steinberg stasjon skulle legges ned for enhver pris, men argumentasjonen til Jernbaneverket og Samferdselsdepartementet har ikke holdt mål sier Havik.

Laget eget ruteopplegg

Aksjonsgruppen har imøtegått samferdseldepartementets avgjørelser og laget et eget ruteopplegg som viser at stasjonen ikke er overflødig. De har hatt jevn kontakt med både NSB og Jernbaneverket og opplever dialogen med aktørene som konstruktiv.

– Men siste gang vi sendte inn et ruteopplegg hørte vi ikke noe og regnet med det var en uthalingstaktikk. Jeg tror med motstanden de har møtt nå, så blir stasjonen bevart. Det blir en ny runde i 2014 og vi vet ikke hva som kommer da. Det nytter å kjempe, men med saklig argumentasjon, sier Havik.

Lederen i pendlerforeningen fremhever Øvre- og Nedre Eiker kommune, Buskerudbyen og fylkeskommunen som viktige støttespillere, men mener aksjonsgruppa har vært en viktig pådriver for den kampen som nå er vunnet.

– Alle de involverte har påvirket avgjørelsen, men aksjonsgruppas innsats tror jeg har vært helt avgjørende, sier Havik.

LES OGSÅ: Gir ikke opp Steinberg stasjon

LES PÅ DT+: Kjemper for stasjonen til siste tog har gått

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken